Бизнесмени от атомната индустрия ще объсждат в Прага възможностите за АЕЦ „Дуковани“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
477
article picture alt description

Ръководителите на шест глобални компании, заинтересовани от строителството на нов енергоблок на АЕЦ „Дуковани“ в Чехия ще посетят през следващата седмица Палатата на депутатите, съобщава чешкото издание Hospodářské noviny . Те ще участват в семинар, който ще се проведе на 21 февруари под патронажа на заместник-председателя на Палатата на депутатите и председателя на Комунистическата партия Войтех Филип, са подали заявки повече от 150 души. На презентациите на чуждестранните компании ще присъстват и чешкият премиер Андрей Бабиш, както и генералният директор на CEZ Даниел Бенеш.„Очаквам производителите да се представят, за да може правителството да повиши информираността си за подготовката на търг за разширяване на нашите АЕЦ“, каза Филип.

Към проекта, чиято стойност се оценява на 250-300 милиарда крони, проявяват интерес руската „Росатом“, френската EDF, корейската KHNP, китайската CGN, компанията Atmea и американската Westinghouse.

От тези шест компании в последно време най-често се обсъждат две – в миналото „Росатом“ е строил настоящата АЕЦ „Дуковани“ и с корпорацията са свързани редица чешки машиностроителни компании Друг очевиден претендент е корейската KHNP.

Според настоящите държавни енергийни планове, заместването на мощностите на АЕЦ „Дуковани“ трябва да стане около 2035 г. Организирането на търга, обсъждането на възможната държавна подкрепа с ЕК и последващото строителство могат да отнемат няколко години. Специалистите подчертават, че Чехия изостава от графика по подготовка и реализиране на проекта. Според председателя на държавния комитет по атомна безопасност на Чехия Дана Драбова, заради съгласувателните процедури, новият енергоблок ще се строи минимум до 2040 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща