Белгия инсталира над 500 MW нови слънчеви централи през 2019 г.

Кумулативната инсталира слънчева мощност в страната достигна 4.82 GW в края на миналата година

Енергетика / Свят
3E news
2572
article picture alt description

Белгия е добавила нови 544 MW слънчева мощност през миналата година. Това сочат временните данни, събрани от асоциацията за възобновяема енергия APERE, съобщава pv-magazine. Мощностите се увеличават значително спрямо 2018 г., когато слънчевите централи са били с обща мощност от 367 MW, а през 2017 г. са били само 107 MW.

По-голямата част от новата мощност през миналата година е инсталирана във Фландрия, която представлява 418 MW от общата сума. Около 104 MW нови фотоволтаични инсталации бяха инсталирани във Валония, което е по-малко от 133-те MW, внедрени през предходните 12 месеца. В същото време столичният регион на Брюксел добави 22 MW през изминалата година. Силният растеж за Фландрия бе подкрепен и от завършването на соларен парк с мощност 100 MW в Ломмел. Това е най-големият работещ фотоволтаичен парк в Белгия сега, докато по-голямата част от свързаните към мрежата соларни системи на страната в края на миналата година са били поставени на жилищни сградни и са с мощност не по-голяма от 10 кВт.

Като цяло кумулативният мощност на фотоволтаичните централи в страната достигна 4,82 GW в края на декември. „Това представлява повърхност на панелите от порядъка на 35 км² (7,5 м² / kWp) и мощност, равняваща се на около пет ядрени реактора“, каза APERE.

Асоциацията съобщи още, че средната стойност на монтираните слънчеви панели в Белгия е 423 W на жител или повече от един и половина панели средно на човек. „Във Валония 85% от малките инсталации са завършени преди 1 юли 2019 г. – това е следствие обявените от държавата мерки за подкрепа към просюмърите, които са инсталирали системата си преди тази дата“, казат от APERE. Така наречената prosumer тарифа е спорна мрежова такса, която ще бъде начислена на потребителите, които консумират и продават енергия, генерирана от домакински фотоволтаични системи и присъединени след 1 юли 2019 г.

Всеки от трите региона на Белгия има своя регулаторна рамка за слънчева и възобновяема енергия. Страната има потенциал да достигне 18 GW слънчева мощност до 2040 г., сочи доклад от края на 2017 г. от мрежовия оператор Elia.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща