Банковият сектор в Централна и Източна Европа за 2019 г. – прогнози на Райфайзен Рисърч

Икономика / Свят
Галина Александрова
579
article picture alt description

Според анализаторите на Райфайзен Рисърч банковият сектор в Централна и Източна Европа е близо до рекордна рентабилност. Те отчитат двуцифрена възвръщаемост на капитала в регионите на Централна Европа, Югоизточна Европа, и Източна Европа.

-          увеличават се очакванията за растеж за Унгария, Румъния и Украйна;

-          солиден растеж се прогнозира за Сърбия, Хърватия и Русия;

-          кредитният растеж се очаква да се забави леко в Чехия, Словакия и България.

Според анализаторите на Райфайзен Рисърч:

  • Чехия и Косово са най-рентабилните пазари, Румъния, Унгария и Украйна са пазарите с най-интересен обрат.
  • Печалбата на банковия сектор в Централна и Югоизточна Европа възлиза на общо 13-14 милиарда евро, като в целия региона на ЦИЕ за 2018 г. тя е над 30 милиарда евро.
  • Показателят необслужвани кредити в ЦИЕ е в едноцифрената зона, като най-ниското ниво е в Централна Европа (Чехия, Унгария и Словакия) – 3.3%, докато в Югоизточна е 7%, а в Източна – 9.3%.
  • Увеличава се диференциацията в регионалните стратегии на големите трансгранични банки, но Чехия, Румъния и отчасти Русия са сред основните пазари на водещите банкови групи в ЦИЕ.
  • Руският банков пазар се възползва от консолидацията, отново отбелязва двуцифрена възвръщаемост на капитала. Стабилен бизнес за чуждестранните банките, които отдавна оперират на пазара.
  • Пазарният дял на австрийските банки в ЦИЕ отново се доближава до рекордни нива.Най-висок потенциал за растеж в Югоизточна Европа, до известна степен отслабва растежът в Централна Европа, особено в банкирането на дребно поради регулаторни ограничения.

Пълният доклад за банковия сектор в Централна и Източна Европа за 2019 г. е достъпен на портала на Райфайзен Рисърч: ТУК

Видео интервю с автора на доклада Гунтер Дойбер, който обобщава основните изводи в документа, е достъпно на блога на РБИ “DiscoverCEE”: ТУК.

 



Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща