Американските инвестиции в зелена енергия удариха нов рекорд през 2019 г.

Енергетика / Свят
3E news
3003
article picture alt description

Американската индустрия за възобновяеми енергийни източници изглежда не зачита много мнението на президента Доналд Тръмп относно зелената енергия и изменението на климата, тъй като инвестициите в сектора нараснаха до рекордни нива през 2019 г.

Новите инвестиции бяха концентрирани предимни във вятърни и слънчеви компании, които се втурнаха да се включат във федералните данъчни кредити, които са намалени през тази година.

Общо 55,5 млрд. долара бяха вложени в сектора миналата година, което е увеличение с 28%. Това отреди и второ място по инвестиции във ВЕИ след Китай и надмина Европа, сочи проучване на BloombergNEF.

„Забележително е, че през третата година от председателството на Тръмп, която не е особено подкрепяща възобновяемите енергийни източници, инвестициите в чиста енергия в САЩ поставиха нов рекорд“, заяви Итън Зиндлер, шеф на американския отдел на BNEF.

Глобалните средства, постъпващи в индустрията през 2019 г., са възлизи на 282,2 милиарда долара миналата година. Това е с 1% повече от 2018 г. Въпреки скромното нарастване на инвестициите, намаляващите разходи за вятърна и слънчева енергия осигуряват здравословно увеличение на капацитета до 180 гвт – това е годишно увеличение с 13%.

Вятър в платната

Офшорното финансиране на вятъра през 2019 г. стимулира инвестициите в капацитет за възобновяема енергия. Китай запази глобалното си лидерство, дори когато инвестициите паднаха с 8% до 83,4 милиарда долара – най-ниското им ниво от 2013 г. досега. Европейските инвестиции за възобновяема енергия също се понижиха, намалявайки със 7% до 54,3 милиарда долара.

Бразилия, която също има скептично настроен президент по отношение на климата – в лицето на Жаир Болсонаро, увеличи инвестициите със 74% до 6,5 милиарда долара.

Водещата цифра за инвестициите, разглеждана като показател за напредъка в глобалната борба с климата, остава под своя пик за 2017 г. от 315 милиарда долара. Дори това ниво е далеч под необходимото за постигане на целите, определени в Парижкото споразумение за климата, която е насочена към ограничаване на глобалното повишаване на температурата на нива от преди началото на индустриалната революция до по-малко от 2 градуса по Целзий.

При този сценарий за повишение с по-малко от 2 градуса, светът трябваше да инвестира около 580 милиарда долара зелена енергия всяка година между 2017 и 2020 г., и нараствайки до 600 милиарда долара между 2021 и 2025 г., според доклад на BNEF от 2017 г.

„Последният ни анализ показва, че с намаляването на разходите за възобновяеми източници, постигането на целта от  2 градуса по Целзий става потенциално по-евтино, отколкото се смяташе досега“, заяви Матиас Кимел, водещ анализатор за този доклад.

Изравняване

Вятърът и слънчевата енергия представляват 99% от инвестициите в капацитет за възобновяема енергия в САЩ през 2019 г.

Преди няколко дни пет основни световни изследователски институции разкриха, че светът се е затоплил с около 1 градус, в сравнение със средния за 19 век.

Тъй като емисиите на парникови газове продължават да нарастват, 2019 г. беше втората най-гореща година откакто се водят данни, както и бе най-горещата за последното десетилетие.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща