Американската шистова компания Pioneer Natural придобива за 4,5 млрд. долара конкурентната Parsley Energy

Енергетика / Свят
3E news
454
article picture alt description

Американската шистова компания Pioneer Natural Resources е сключила споразумение за покупка на конкурентната Parsley Energy за 4,5 млрд. долара.

Pioneer Natural Resources и   Parsley Energy сключиха окончателно споразумение, според което Pioneer придобива всички пуснати в обръщение акции на Parsley за сумата от около 4,5 млрд. долара“. Това се казва в съобщението на   Parsley Energy.

Общата стойност на сделката, включваща дълговете на Parsley, поети от Pioneer съставлява близо 7,6 млрд. долара.

Сделката, както става ясно е била единодушно одобрена от съветите на директорите на Parsley и Pioneer и според очакванията ще бъде затворена през първото тримесечие на 2021 г. при спазване на всички обичайни условия в такива случаи и при одобряване от регулаторните органи.

След затварянето на сделката, според съобщението, настоящите акционери на Pioneer ще притежават около 76 % от обединената компания, а Parsley – 24 %.

Американската нефтогазова компания Pioneer Natural Resources е основана през 1997 г. Централният й офис е Тексас.  Parsley Energy е основана през 2008 г. , добивът й е съсредоточен в пермския басейн.

Буквално преди дни бе съобщено, че американската нефтогазова компания ConocoPhillips е постигнала споразумение за придобиване на компанията от сектора Concho Resources, като цената на сделката се оценява на 9,7 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща