Акциите на EDF поскъпнаха заради очакванията, че повторна национализация на компанията ще повиши пазарната й цена

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
695
article picture alt description

Акциите на EDF поскъпнаха с 4,3% в понеделник заради очакванията, че частична ренационализация на френската компания ще увеличи пазарната ѝ стойност и ще раздели атомния ѝ бизнес от дейностите, свързани с енергомрежата и ВЕИ, съобщи агенция Ройтерс..

Комитетът по стратегиите на Борда на директорите на EDF ще преразгледа на 28 май плановете за реструктуриране на компанията, чийто дял от 83,7% принадлежи на държавата, съобщи вестник „Паризиен“.

EDF експлоатира 58 енергоблока на АЕЦ, които произвеждат 75% от електроенергията във Франция. Бизнесът на компанията обаче бе засегнат от спирания на много реактори от съображения за сигурност, както и заради надхвърляне с милиарди евро на стойността за реализиране на нови проекти. Компанията има нужда и от 55 милиарда евро за модернизиране на старите си АЕЦ.

Вестникът пише, че според плана, наречен „Проект Херкулес“, ще бъде създадена нова холдингова компания, в която ще бъде отделен атомният бизнес и хидроцентралите, оперирани от EDF. Това ще позволи да се изключи влиянието на финансовите рискове, свързани с атомния бизнес на EDF, върху пазарната ѝ капитализация.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща