WNA: Удължаването на срока на експлоатация на АЕЦ е от съществено значение за климата и не трябва да е пречка за строителството на нови ядрени мощности

Енергетика / Свят
3E news
529
article picture alt description

Световната ядрена асоциация (WNA) пусна нов програмен технически документ под името „Постоянна стойност на активите на ядрената енергетика“.

Все повече правителства трябва да внедряват в политиката си подкрепа за дългосрочната експлоатация (long-term operation, LTO) на атомните електроцентрали, за да максимизират екологичните, човешките и икономическите ползи, които те носят, заключава официалният документ на Целевата група за дългосрочна експлоатация на WNA.

Генералният директор на WNA Агнета Райзинг заявява: Неотложна политическа задача е осигуряване на възможността днешните атомни електроцентрали да достигнат своя дългосрочен период на експлоатация. Ако едно правителство се отнася сериозно към измененията на климата и енергийната устойчивост, то не трябва да позволява на такива предприятия като АЕЦ да бъдат спирани предсрочно“ .

В документът се съдържа и друг призив към правителствата:

Инвестирайте в базово образование и академичните институции от най-високо ниво, а също така и в програми за обучения, за да осигурите квалифицирана работна ръка.
Разработете промишлен стратегия, така че веригата от доставки и производителите „да са местни“ .

Реформирайте пазарите така, че те да оценят неенергийните предимства на ядрената енергия заедно с другите технологични мощности за екологично чиста енергия.
Убедете се, че в тези страни, където участието на обществеността в продължаването на експлоатацията на АЕЦ е задължително, процесът е прозрачен и, че на заинтересованите страни се предоставя основана на факти информация не само за рисковете за сигурността и околната среда, но и социално-икономически изгоди.
Дългосрочната експлоатация на атомните електроцентрали на повечето енергийни пазари е най-евтиният вариант за производство на електроенергия и за изравняване на ценовите нива и се очаква да остане такъв през следващите десетилетия, отбелязват от WNA.

За повечето технологии за реакторите не съществува фиксиран срок за работа. Продължаването на експлоатацията на атомните електроцентрали е успешно и многократно демонстрирано в целия свят и към настоящия момент е стандартна практика за АЕЦ с планиран срок на експлоатация от 60 до 80 години.

В документът се отбелязва, че голяма част от световните АЕЦ са с техническа възможност за продължаването на срока на експлоатация. Там, където през последните години се е налагало закриване на атомни електроцентрали, обичайно това е било свързано с политически фактори или икономически провали на пазара, но не и заради технически ограничения на реактора. Друго предимство за продължаването на експлоатацията е това, че служи за мост за строителството на нови АЕЦ, запазвайки основните компетенции в сектора, висококвалифицираните работни места и поддържането на местните общности.

„Тенденцията за затваряне на реактори по политически и пазарни причини трябва незабавно да се прекрати, ако страните имат сериозни намерения за декарбонизация на своята енергетика и запазването на многото други ползи, предоставяни от АЕЦ“, се казва в документа. „Въпреки че продължаването на експлоатацията на АЕЦ е неотложен глобален приоритет, то не трябва да пречи на страните да продължат строителството на нови реактори. Действащите енергийни блокове в крайна сметка трябва да бъдат заменени и продължаването на експлоатацията може да служи за мост към новото ядрено строителство, осигурявайки запазването на ключови компетенции. Продължаването на експлоатацията на АЕЦ и новите програми за строителство трябва да се осъществяват паралелно, за да помогнат за постигането на целите за намаляването на емисиите от въглероден двуокис“.

В документът се подчертава, че са необходими незабавни действия от страна на индустрията, правителствата и регулаторните органи за максимизиране на мощностите на съществуващите атомни електроцентрали. Компаниите, оператори на АЕЦ от своя страна трябва:

Да внедрят програма за управление на жизнения цикъл и конструктивните изменения на ранен етап

Да извършат оценка на политическите, икономическите, социалните, технологичните, правните и екологичните заплахи и възможности до лицензирането и модернизацията

Да предприемат мерки за промяна на работната култура, за да съсредоточат вниманието на проектите за модернизация и да осигурят наличието от необходимия човешки потенциал и ресурси, както вътрешни, така и външни.

Операторите и доставчиците трябва също така да осигурят възможност произвежданите компоненти да остават достъпни за целия срок на експлоатация на АЕЦ. Свен това кодовете и стандартите трябва да бъдат съгласувани на международно ниво за разширяване на световната верига на доставки и следва да предприемат усилия за повишаване на търговското качество. Нови иновационни технологии, такива като цифровизация, адитивно производство, роботехника, изкуствен интелект, автоматизация и усъвършенстване на ядреното гориво също ще играят ключова роля.

WNA смята също така, че за политиците не е достатъчно просто законодателно да разрешат продължаването на експлоатацията на АЕЦ. Те трябва да продължат активно да поддържат ядрената индустрия в своята страна и да осигурят непрекъснатост на държавната политика по отношение на продължаването на експлоатацията на ядрените енергийни инсталации.

„Държавите трябва да инвестират в необходимата инфраструктура – да предоставят ресурси за образование и обучение, да реализират промишлена стратегия и да реорганизират енергийните пазари, да признаят предимствата, които носи атомната енергетика.  С помощта на правителствата, съществуващите атомни централи ще играят много по-важна роля в намаляването на емисиите, намаляването на сметките за електроенергия и поддържане на стабилността на енергийните доставки, отколкото се смяташе досега“, се казва в официалния документ на WNA.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща