WNA: Възстановяването от Covid-19 е възможност за декарбонизация

Енергетика / Свят
3E news
588
article picture alt description

Отговорът на света на пандемията от коронавирус е възможност за постигане на стратегически цели като намаляване на въглеродните емисии, по-здравословна и устойчива среда и икономическо възстановяване. Около това мнение се обединиха ръководителите на Световната ядрена асоциация ( World Nuclear Association, WNA) и Канадската ядрена асоциация (CNA) Агнета Ризинг и Джон Горман по време на енергиен уебинар, се казва в публикация на специализираното онлайн издание world-nuclear-news.org .

„Преходът към нисковъглеродна икономика беше труден преди COVID-19, но сега е още по-труден“, заяви Ризинг и припомни, че целта на програма „Хармония“ е 25% от бъдещото електричество да идва от атомна енергия. Тя е категорична, че пандемията е послужила като „пробуждане“ за значението на електроенергията. Според Ризинг трябва да „разкажем“ за устойчивостта и стабилността на атомния сектор и как той може да помогне за сигурността на електроенергийните доставки.

По думите ѝ последните европейски проучвания показват, че всяко евро, инвестирано в атомната индустрия, дава петкратна възвръщаемост за икономиката, докато всяка директна заетост, води до 3,2 косвени работни места. Ризинг припомни, че в атомната сфера в Европа работят над 1 милион души.

Според Джон Горман обаче, в канадския контекст самият факт на стабилно и надеждно функциониране на атомната индустрия може да означава, че приносът й остава незабелязан, що се касае до пакетите за стимулиране след COVID-19.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща