WGC: Притокът на злато в борсовите инвестиционни фондове е достигнал рекордните 877 тона

Енергетика / Свят
3E news
529
article picture alt description

Притокът на злато в ETF (exchange traded funds – борсовите инвестиционни фондове) през миналата година е достигнал до рекордните 877,1 тона за 47,9 млрд. долара, сочат изчисленията на World Gold Council (WGC).

През януари-февруари притокът на средства в „златните“ борсови инвестиционни фондове се е дължал на ниските лихви, а от месец март нататък интересът към златото се е поддържал от пандемията COVID-19, обясняват от WGC. Условията на повишен риск, фискалните и парични мерки на централните банки в отговор на икономическите последствия от пандемията, а също така и динамиката не цените на златото са продължили да стимулират притока през второто полугодие. Темповете на приток са се забавили след като цената на златото е достигнала рекордните 2 хил. долара за унция в началото на август, а след това са се коригирали до 1900 долара.

Към края на годината тенденцията се е сменила – сред инвеститорите се е появил апетит към риск на фона на позитивните настроения след изборите в САЩ и съобщенията за ваксината срещу COVID-19. В резултат през ноември оттока на злато от ETF (борсовите инвестиционни фондове ) e достигнал значителните 108,7 млн. тона.

През декември оттокът е продължил, въпреки че се е забавил съществено – 40,1 тона за 2,2 млрд. щатски долара.

Към края на годината общият обем от злато в световните ETF е съставлявал 3 хил. 751,5 тона за 228,2 млрд. долара.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща