Total планира да придобие 10 % от LNG-терминала на „Новатек“ в Мурманнск и Камчатка

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
565
article picture alt description

Френската компания Total ще инвестира в строителството на претоварващи LNG-терминали на „Новатек“ в Мурманск и на Камчатка и да получи дял от 10 % в двата проекта е съобщил пред журналисти председателят на френската компания Патрия Пуяне.


„Ние просто обявихме, че инвестираме в „Арктик СПГ-2“, но също така ще инвестираме в терминалите  в Мурманск, а също и на Камчатка. Total ще бъде партньор в тези два хъба“, е казал Пуяне. „Всичко тово е дял от 10 %. Плюс, както помните , че ние сме и акционери в „Новатек“, е добавил той.

„Total е наш партньор в проектите „Ямал СПГ“ и „Арктик СПГ -2“, и смятаме намеренията на Total да придобие 10 % дял в двата претоварващи терминала за стратегически и ефективни“,  са коментирали  от „Новатек“ за РИА Новости думите  на Пуяне.


„Новатек“ планира строителство на комплекс за претоварване и съхранение на LNG в залива Ура в Мурманска област. Количеството за претоварване може да е от порядъка на 20 млн. тона годишно. „Новатек“ планира също така да организира пункт за претоварване на LNG в Камчатка за 20 млн. тона годишно с възможност за увеличение до 40 млн. тона.


През януари председателят на „Новатек“ Леонид Михаелсон каза, че Total иска да стане оператор на бъдещия LNG-терминал на руската компания в Мурманск, а японски партньори се интересуват от участие в камчатския терминал. Той отбеляза, че ако Total запази желанието си, то „Новатек“ ще се съгласи,  френската компания да влезе с дял в проекта.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща