Terna ще създава първата хибридна ВЕИ система на гръцки остров

Tesla и Schneider Electric ще участват в проекта, който ще направи остров Agios Efstratios почти напълно енергийно независим

Енергетика / Свят
3E news
548
article picture alt description

Гръцката Terna Energy ще създава хибридна система за производство на топло и електроенергия в малка общност в Егейско море, след като предложи най-добрите условия на търга на Ai Stratis Green Island. Според гръцкото издание Energypress американската компания Tesla ще осигури системата от батерии, а Schneider Electric е сред изпълнителите на гръцката компания. Agios Efstratios, който има само 270 жители, ще получи вятърна турбина, произведена от Enercon, фотоволтаична централа, сторидж система и система за управление и мониторинг на енергията, разкрива докладът. В проектът ще участва и ютилити дружеството TEK Thessaloniki. Твърди се, че Спиропулос е отговорен за сегмента на слънчевата енергия, докато Proposis предоставя цифровите решения.

Центърът за възобновяеми източници и енергоспестяване (CRES) организира конкурса. Терна заяви, че дистанционната отоплителна система на зеления остров, официално наречена Agios Efstratios, ще включва базови блокове за производство на топлинна енергия и резервоари за топла вода за съхранение, заедно с разпределителна мрежа.

Фирмата, контролирана от GEK Terna, се съгласи да проектира, набави, инсталира и въведе в експлоатация системата, за да позволи над 85% дял от възобновяеми източници в електрическата система на острова. Това би направило малкия остров почти напълно енергийно независим. Договорът е също така за експлоатация и поддръжка на хибридното топлоелектрическо съоръжение за 12 години.

Енергийният капацитет на проекта се оценява на 1 MW, а бюджетът е 7,7 милиона евро. Terna Energy пое задължението да изгради системата на зеления остров в рамките на 25 месеца. Излишъкът от произведеното електричество ще се използва за подгряване на водата.  Местните хора досега  получават енергия от генератор с дизелово гориво и най-вече отопляват къщите си с котли на мазут.

Проектът се финансира от структурните фондове на Европейския съюз и Кохезионния фонд. Съпътстващите проучвания за проекта показват, че производството на енергия и отоплителната енергия ще поевтинеят с новото оборудване. Първоначалният вариант включваше и въвеждането на електрически превозни средства, припомня Balkangreenenergynews.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща