S&P подобри прогнозата за цената на петрола сорт Brent до 60 долара за барел

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
782
article picture alt description

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings (S&P) повиши прогнозата си за средната цена на петрола сорт Brent през 2019 г. и 2020 г. до 60 долара за барел, в сравнение с очакваните по-рано 55 долара за барел, става ясно от съобщение на агенцията.

„Предвид намаляването на добива от страна на два от големите нефтодобивни региона – страните от ОПЕК и Русия, планирано за първата половина на 2019 г. S&P Global Ratings (S&P) повишава прогнозите си относно цените на петрола сорт Brent”, се казва в съобщението. В прогнозата си от януари агенцията понижи цената за петрола сорт Brent от очакваните тогава 65 до 55 долара за барел.

От агенцията отбелязват, че намаляването на производството на нефт от страните от ОПЕК+ в по-голяма степен ще се отрази на стойността на сорт Brent и в по-малка на сорт WTI. От S&P смятат също така, че в подкрепа на цената на петрола ,освен усилията на ОПЕК+ ще е и спада на добива във Венецуела. Върху котировките положително влияние ще има в случай на потенциална търговска сделка между САЩ и Китай, тъй като ще смекчи опасенията по отношение на световното търсене на петрол. В подкрепа на цените може да се окаже и една по-мека монетарна политика на редица големи централни банки, поради отражението върху икономиката като цяло.

ОПЕК и страните, производителки на петрол извън картела (ОПЕК+) в края на миналата година решиха да обновят условията на споразумението за ограничаване на добива на петрол. Страните се договориха за понижение на добива с общо 1,2 млн. барела на ден от нивото от октомври 2018 г. Изчисленията по новото споразумение са съобразени до първото полугодие на 2019 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща