S&P Global Ratings очаква забавяне на икономиката в еврозоната през 2020 г.

Икономика / Свят
3E news
360
article picture alt description

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings очаква, че през 2020 г. темповете на ръст на икономиката в еврозоната ще се забавят поради отслабване на външното търсене, се казва в съобщение на агенцията.

Прогнозата на S&P е, че ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) в еврозоната през 2020 г. ще е 1,1% при очакван през 2019 година ръст на ниво от 1,2 %. Агенцията обяснява, че ключов фактор за ръст на икономиката в еврозоната ще остане потреблението.

От рейтинговата агенция обясняват, че ръстът на световната търговия се колебае около нулата, както и че при търговията се запазва напрежението, а годишнийт ръст на БВП на Китай се очаква също да се забави до ниво под 6 %.

„Икономиката на еврозоната постепенно ще започне да усеща последствията от забавянето на ръста на производството, което е свързано със ситуацията при търговията“, се цитират в съобщението думите на старши икономиста на S&P Global Ratings Marion Amiot. Икономиките на Франция и Испания, според агенцията засега остават устойчиви, тъй като търговските проблеми се отразяват върху тях чрез забавяне на ръста на икономиката на големите им търговски партньори в еврозоната.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща