RAE обяви резултатите от търга за 550 МВт ВЕИ-мощности в Гърция

Енергетика / Свят
3E news
1948
article picture alt description

В Гърция е завършил търга за избор на ВЕИ, в които са участвали проекти както за слънчеви и вятърни мощности, става ясно от данните на гръцкия регулатор  RAE.

Търгът бе за обем от 550 МВт.

Според резултатите, избраните проекти са за мощност от 503 МВт, от които 350 МВт са за слънчеви мощности, а 153 МВт за вятърни електроцентрали.

Среднопретеглената цена на слънчевата електроенергия при победилите проекти е 51,59 евро за МВтч. Най-ниската цена от 49,11 евро за МВтч е регистрирана за слънчев електроцентрала с мощност от 200 МВт. За гръцката реалност това е рекордно ниска цена.

По данни на PV Magazine, обектът ще бъде построен от местната енергийна компания Public Power Corp (PPC) в миннодобивен район в гръцката част на Македония. Централата ще е отправната точка за мащабния план за строителството на мощности от 3 ГВт в миннодобивните райони на страната. Припомняме, че още през миналата година Гърция реши да затвори всичките си мощности на въглища и да ги замени с ВЕИ. Според Националния план в областта на енергетиката и климата, установената мощност в слънчевата енергетика трябва да достигне 7,7 ГВт през 2030 г.

Най-ниската цена, постигната при вятърната енергетика е 54,64 евро за МВтч (вятърна електроцентрала с мощност 153 МВт).

Експертите коментират, че постигнатата цена напълно конкурентна за европейския пазар, въпреки че е поне три пъти по-висока от тази, която напоследък се наблюдава в Близкия Изток.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща