PGNiG: нарастващият внос на LNG води до намаляване на дела на руския газ през 2018 година

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
937
article picture alt description

Полската нефтена и газова компания PGNiG заяви, че делът на вноса на газ от Русия е намалял до 67%, тъй като делът на вноса на LNG е нараснал до над 20% през 2018 година

Компанията PGNiG е внесла от Русия около 0,62 млрд. куб. м по-малко природен газ, спрямо 2017 г., тъй като вносът от изток възлиза на приблизително 9,04 млрд. куб.м. като вносът е намалял с 6,4%.

Вносът на втечнен природен газ от Катар, Норвегия и Съединените щати през 2018 г. се е увеличил с близо 1 млрд. куб.м, или 58.2%, и достига над 2.71 млрд.куб.м., след регазификация, в сравнение с 2017 г., когато са внесени приблизително 1.72 млрд. куб. м LNG.

Вследствие на това, през 2018 г. вносът от изток възлиза на 66.8% от общия обем на вноса на PGNiG, който през 2016 г. е 88.9%, отбеляза PGNiG.

Вносът на втечнен природен газ представлява над 20% от общия обем на вноса, като обемът на вноса се е увеличил от 8,4% през 2016 г. Останалият обем се покрива от вноса от западните и южните направления, каза PGNiG.

През 2018 г. PGNiG внася приблизително 13,53 млрд. куб.м природен газ в Полша. Според вътрешната прогноза добивът възлиза на 3.8 млрд.куб.м.

„В договора от Ямал, подписан в средата на 90-те години има клауза „вземи или плати”,която задължава PGNiG да плати на Газпром до края на 2022 г. приблизително 85% от договорените количества газ, независимо дали ги доставяме в Полша или не, каза Maciej Woźniak, вице-президент на PGNiG по търговските въпроси.

Той добави, че компанията се стреми да намали обемите до договореното необходимо ниво и от няколко години се опитва да уреди спора за непазарните условия пред Стокхолмския арбитражен съд.

„Затова настоящият ни приоритет е, от 2023 г. нататък да изградим алтернативен, дългосрочен портфейл от сигурни доставки, въз основа на пазарни принципи и цени. Това портфолио ще се базира както на втечнен природен газ, така и на газ от норвежкия шелф, внесен през Балтийската тръба”, добави Woźniak.

PGNiG прилага своята стратегия за намаляване на зависимостта от един доминиращ доставчик. В допълнение към разширяването на портфейла за втечнен природен газ, компанията се готви да започне да доставя на полския пазар газ, добит в норвежкия континентален шелф, след стартирането в края на 2022 г. на преноса през балтийската тръбна връзка през Северно море, Дания и Балтийско море

Бързото нарастване през 2018 г. на вноса на втечнен природен газ е преди всичко ефект от допълнителното споразумение с Qatargas, подписано през 2017 г. След 2020 г. годишният внос от Катар може дори да достигне 2,7 милиарда кубически метра след регазификацията.

Още повече, че през 2019 г. първите доставки на LNG от Cheniere ще достигнат до Полша по силата на дългосрочни договори с доставчици от САЩ, сключени през 2018 г.

Подпомагана от договори за закупуване на американски LNG, в годините 2023–2042, PGNiG ще има допълнителен годишен портфейл от над 7.3 млрд. куб. м газ след регазификация, равен на 5.5 милиона тона LNG.

 

Преводът от lngworldnews.com е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща