PGNiG заяви, че е спечелила делото срещу „Газпром“ за цената на газа

Енергетика / Свят
3E news
368
article picture alt description

Полската нефтогазова компания заяви, че е спечелила делото срещу „Газпром“ за цената на газа и има право на връщане на сумата от 1,5 млрд. долара.

Полската компания съобщава, че на 30 март 2020 година е получила информация за това, че „арбитражният съд в Стокхолм е взел окончателно решение за арбитражния процес по иска на PGNiG срещу ПАО „Газпром“ и ООО „Газпром експорт“ по отношение на намаляването на цената по договора за газа, доставян от компанията „Газпром“ на основата на покупко-продажба на природен газ за Полша от 25 септември 1996 година“.

По данни на PGNiG, Арбитражният съд е „променил формулата на цената за покупката на газа, доставян от компанията „Газпром“ в рамките на Ямалския договор, в частност във връзка с непосредственото й обвързване с котировките на пазара на природен газ на европейския енергиен пазар“.

„Прилагането на променената формула за ценообразуване ще означава за PGNiG съществено подобряване на условията за търговска дейност при по-добро съгласуване по отношение на индексацията на цените, влияещи върху стойността на вноса на газ и пазарната ценова политика за продажба на газ“, се казва в съобщението.

По данни на полската компания, решението на арбитражния съд касае доставките на газ, осъществявани от 1 януари 2014 година, тоест от момента на подаването от компанията PGNiG на искането за промяна на цените на газа. Според полската компания, решението на съда „показва разликата за връщане от компанията „Газпром“ в полза на PGNiG на сума в размер от 1,5 млрд. долара за периода от 1 ноември 2014 година до 29 февруари 2020 година“.

Договорът от 1996 година предвижда доставката в Полша на 10 милиарда кубични метра руски газ годишно. Договорът е до 2022 година. През 2012 година стойността на газа за Полша по този договор бе намалена с 10 %. През 2015 година PGNiG подаде в Стокхолмския арбитраж иск за понижение на стойността. Според полската страна, цената на газа в договора е завишена и не отговаря на състоянието на пазара. Арбитражът в Стокхолм през юли 2018 година излезе с междинно решение по иска на PGNiG към „Газпром“ за преразглеждане на цената на газа.

Тогава руската компания съобщи, че съдът е е съгласил с нейните доводи и е отказал на полската компания промяна на цената на газовите доставки. Полската страна обаче тълкува решението в своя полза. PGNiG съобщи, че арбитражният съд е признал доводите на компанията и е постановил частично решение, което има и предпоставка в договора, даваща й право да иска понижение на цената в дългосрочния договор, на чиято основа „Газпром“ доставя газ за Полша (т.нар. Ямалски договор).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща