Oxfam: Състоянието на 26-те най-богати хора в света е равно на общото състояние на най-бедните 3,8 млрд. души

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
881
article picture alt description

Броят  на милиардерите за последните 10 години практически се е удвоил и през 2018 г. е достигнал 2208 души, а тяхното състояние е нараствало с 2,5 млрд. долара ежедневно, сочат данните от изследването на международната благотворителна и хуманитарна организация Oxfam, подготвено в навечерието на Световния икономически форум в Давос.


По данни на организацията, увеличението на благосъстоянието на тази група хора за година е било 900 млрд. долара и към днешна дата състоянието на милиардерите е най-голямото. Отбелязва се, че в периодът от 2017 г. до 2018 г. на всеки два дни в света  се е появявал нов милиардер.


Едновременно с това организацията регистрира и друга тревожна тенденция - по данни на  Oxfam , финансовото положение на 4,8 милиарда от най-бедните хора в света изобщо не се е подобрило. Сравнявайки получените резултати организацията прави извода, че състоянието на 26-те най-богати в света е равно на общото състояние на тези бедни 3,8 млрд. души.

Така в изследването се отбелязва, че състоянието на най-богатия човек в света, собственика на компанията Amazon Джеф Безос е нараснало до 112 млрд. долара и сега само 1 % от неговото състояние е равно на целият бюджет за здравеопазване на Етиопия с население от 105 милиона души.
 
Oxfam е основана в Оксфорд през 1942 година за оказване на помощ на гладуващите (Oxford Committee for Famine Relief). Сега това е международно обединение от 17 организации, работещи в повече от 90 страни от света. Целта на организацията е решаване на проблема на бедността и свързаните с нея несправедливости в целия свят.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща