Nuclearelectrica получи грант от 1,28 млн. долара за проучване на площадки за малки реактори в Румъния

Енергетика / Свят
3E news
638
article picture alt description

Румънската национална ядрена компания Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN) е получила от Агенцията за търговия и развитие на САЩ (USTDA) безвъзмездна помощ от 1,28 млн. щатски долара за проучване на потенциални площадки в Румъния за разполагане на атомни централи с малка мощност. USTDA е независима правителствена агенция, дейността, на която е насочена към предоставяне на американски компании на експортни възможности за развиващите се пазари.

Nuclearelectrica съобщава, че грантът на USTDA ще бъде използван з финансиране на цената на услугите, необходими във връзка с оказването на техническа помощ за предварителна оценка на нови потенциални ядрени обекти заедно с атомни централи с малка мощност в Румъния, с изключение на съществуващата площадка на АЕЦ „Черна вода“. Средствата ще бъдат използвани също така и за разработката на пътна карта за лицензиране на атомни централи с малка мощност.

„В допълнение към настоящото строителство на трети и четвърти реактори на АЕЦ „Черна вода“, SNN също така е заинтересована и от оценка за разработката на малки модулни реактори като дългосрочно решение за по-нататъшното развитие на румънската ядрена промишленост“, заявява генералният директор на  Nuclearelectrica Cosmin Ghita, „Ние сме заинтересовани от такива функции като гъвкавост, модулност и по-висока ефективност, които могат да осигурят предимства както на енергийната система, така и на бизнеса след 2035 година“.

„Грантът, предоставен от USTDA ще ни даде възможност за проучванията при избора на площадка и съвместимост на технологиите при необходимата техническа поддръжка и иницииране на процеса на оценка в необходимото време за вземане на по-нататъшни решения“, добавя той.

По думите на Todd Abrajano, главен оперативен директор на USTDA, Агенцията е идеален партньор за Румъния.

Румънската страна получава този грант след подписаното през октомври миналата година споразумение между САЩ и Румъния за сътрудничество за целите на разширението и модернизацията на ядрено енергийната програма на румънската страна. Областите, определени за сътрудничество включват завършване на строителството на трети и четвърти блок на АЕЦ „Черна вода“ и реконструкция на първи енергоблок на централата. Споразумението предвижда и сътрудничество за изграждане на атомни централи с малка мощност в Румъния.

От румънската Nuclearelectrica заявяват, че „Според проекта за енергийна стратегия на Румъния от 2020 година използването на малки  модулни реактори може да бъде изгодно за увеличаване на енергийната мощност на страната без емисии от СО2, както и за източници за производство на водород след 2035 година“.
През месец март 2019 година американският разработчик на атомни централи с малка мощност NuScale Power и Nuclearelectrica подписаха меморандум за взаимна помощ за оценка, разработка, лицензиране и строителство на NuScale SMR в Румъния.

Единствената АЕЦ „Черна вода“ в Румъния се състои от два тежководни реактора под налягане с мощност 650 МВт. Първият блок бе пуснат в експлоатация през 1996 г., а вторият – през 2007 г. Nuclearelectrica има намерение да продължи срокът на експлоатация на първия блок до 60 години.

През юни миналата година Румъния обяви търг за нова технико-икономическа обосновка за завършване на строителството на трети и четвърти блок на АЕЦ „Черна вода“.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща