Nord Strem 2 е започнал арбитраж срещу ЕС на база несъответствие на Газовата директива с Енергийната харта

Енергетика / Свят
3E news
471
article picture alt description

Операторът на проекта „Северен поток 2“ Nord Stream 2 AG е започнал арбитраж срещу ЕС, поради несъответствие на поправките в Газовата директива на Европейския съюз с Енергийната харта, става ясно от съобщение на РИА Новости, базирано на проспекта за еврооблигации на „Газпром“.

За възможността за този арбитраж, компанията предупреждаваше още през юли, когато подаде иск за пълна отмяна на поправките в Газовата директива на ЕС. Тогава Nord Stream 2 обясни, че ги смята за дискриминационни, нарушаващи принципите на правото на Европейския съюз за равнопоставеност и пропорционалност и приети, с цел да попречат на осъществяването на проекта „Северен поток 2“.

„На 26 септември 2019 г. Nord Stream 2 AG уведоми за започване на специален арбитраж...срещу ЕС на основание на Договора към Енергийната харта. Nord Stream 2 AG счита, че ЕС е нарушил своите задължения, посочени в членове 10 и 13 от Договора към Енергийната харта, приемайки дискриминационни поправки в Газовата директива“ , пише „Газпром“.

В член 10 от Договора към Енергийната харта се говори за поощряване и създаване на устойчиви, равноправни, благоприятни условия за инвеститорите, а в член 13 – за това, че инвестициите не подлежат на национализация, експроприация или други мерки, имащи аналогични последствия.

Влезлите в сила през месец май поправки в Газовата директива на ЕС се налагат редица правила от газовото законодателство на ЕС върху морските участъци от газопроводите, влизащи от трети страни. Тези правила включват „анбандлинг“ - разделяне на дейностите по добив и транспортирането на газ, тоест една компания не може да добива едновременно газ и едновременно да има газопроводи в ЕС, по които да ги доставя. Сред изискванията са също така и определяне на конкурентни тарифи за пренос на газ и достъп до тръбата от трети страни, пише агенцията.

Проектът „Северен поток 2“ предвижда строителство на две тръби от газопровода с капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Плановете са строителството да завърши до края на тази година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща