Morgan Stanley понижи прогнозата си за цената на петрола през 2019 г.

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
563
article picture alt description

Анализаторите от Morgan Stanley понижиха прогнозата си за цената на петрола на двата основни сорта петрол за 2019 г. със 7-7,5 долара за барел.

Според тях, цената на петрола сорт Brent през първото тримесечие ще струва средно 58 долара за барел. За сравнение, прогнозираната по-рано цена от Morgan Stanley бе за 65 долара за барел.
За второто тримесечие прогнозата е за стойности от порядъка на 60 долара за барел, за третото – 62,5 долара за барел, а за четвъртото – 65 долара за барел. Прогнозите са понижени със 7,5 долара.

От Morgan Stanley очакват, че средната цена за петрола сорт WTI за януари-март тази година ще е в диапазона от около 49 долара за барел, което е със 7 долара понижение в сравнение с предишните очаквания. Прогнозата за април-юни е за 52 долара за барел, за юли-септември – 55 долара за барел и за октомври-декември – 58 долара за барел.

Според анализаторите на банката, петролният пазар изглежда „като цяло балансиран за 2019 г.“, което дава възможност да се очаква на възстановяване в определена степен на котировките от настоящите нива, става ясно от съобщение на агенция Bloomberg.

Експертите от Morgan Stanley прогнозират също така, че през 2020 г. стойността на петрола сорт Brent ще е в диапазона от 65 долара за барел, а на WTI – 58 долара за барел.

Според тях надпреварата ще бъде ограничена до цена от 65 долара за барел, от една страна заради намаляване на вноса от страна на Китай и от друга, поради намаляването на дела на ОПЕК на глобалния пазар. Историята показва, че котировките рядко растат в моментите на намаляването на дела на картела на световния пазар. Фючърсът за месец март за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures съответно продължава да нараства и се котира при цена от 59,83 долара за барел, а на NYMEX договорът за февруари за лекият WTI расте до 50,78 долара за барел.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща