GlobalData: Полша ще изпълни целта за възобновяема енергия със законодателни промени

Енергетика / Свят
3E news
666
article picture alt description

Делът на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс на Полша достигна 16,9% през 2018 г. и се очаква да достигне 39,1% до 2030 г., подкрепен от наскоро ревизирания закон за възобновяеми източници на енергия, съобщава водещата компания за данни и анализи GlobalData.

Последният доклад на GlobalData ‘Poland Power Market Outlook to 2030, Update 2019 – Market Trends, Regulations, and Competitive Landscape’ разкрива, че енергията от ТЕЦ доминира в капацитета на страната през 2018 г. с дял от 78,1%, последвана от възобновяема енергия с 16,9% и хидро- мощности с 5%. В микса от възобновяеми източници на енергия вятърът е със 75,5% дял, последван от биоенергията и фотоволтаичната енергия (PV) съответно с 20,9% и 3,6%.

Piyali Das, анализатор на енергийната индустрия в GlobalData, коментира: „Страната има за цел до 2020 г. да постигне 15% дял на ВЕИ енергията в брутното крайно потребление на енергия. Наскоро страната преразгледа своето законодателство за възобновяеми енергийни източници, с цел да приложи препоръките за изпълнение на целта на страната за възобновяема енергия. Промените в закона за възобновяемите енергийни източници отстрани трудностите за производството и търговията електричество от вятъра на сушата от 2,5 гигавата (GW) до края на 2019 г.

Правителството на Полша вижда използването на офшорния и оншорния вятър като изключително важно за постигането на целите му, а ревизираният закон за възобновяема енергия удължава крайните срокове за споразумения за взаимно свързване, като същевременно определя правила за схемата за гарантиране на произход (ГО). Тези действия ще осигурят по-стабилни приходи от вятърни паркове за корпорациите.

Das обощава: „Търговците на енергия в Полша внасят по-чиста и по-евтина енергия от съседните страни, за да отговорят на търсенето на страната. Това засилва натиска върху въглищните централи, чиято цена се вдига заради скъпите въглеродни квоти и проправя пътя на вятърната енергия за постигане на целта за възобновяема енергия. Инвеститорите ще намерят възможности на полския пазар на вятърна енергия, тъй като това може да доведе до максимално навлизане на ВЕИ с подкрепата на правителството. "

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща