GlobalData: Завръщането на САЩ в Парижкото споразумение и новите политики ще доведат до скок на зелената енергия

Енергетика / Свят
3E news
1256
article picture alt description

Ходът на президента Джо Байдън да се присъедини към Парижкото споразумение за климата и отмяната на оттеглените екологични политики по време на ерата на Тръмп върна страната към борбата срещу глобалното затопляне и изменението на климата. Тъй като емисиите от производството на електроенергия са формирали повече от 31% от общите емисии през 2019 г., връщането към Парижкото споразумение е изключително добре дошло, смятат анализаторите от GlobalData.

Според експертите промяната на редица политики, които бяха антиекологични и благоприятни за въглищната индустрия, заедно с оптимистичната цел електроенергийния сектор да бъде въглеродно неутрален до 2035 г., може просто да доведе до ускорен темп на разширяване на ВЕИ.

Анкит Матур, ръководител в GlobalData, коментира, че „докато сегментът за ВЕИ нарасна с почти 9% по време на управлението на Тръмп, изборът на Байдън постави на сцената бързата траектория за ръст на възобновяемата енергия. Междувременно издадените заповеди, с които се отменя предишното разширяване на ВЕИ, допълнително засилиха твърдото намерение на новото правителство да развива зелените технологии с масивен тласък за ограничаване на емисиите, постигайки въглероден неутралитет.", смята специалистът.

Според GlobalData този ход би могъл да подобри импулса за растеж на възобновяемите енергийни източници в американския енергиен микс, който в момента достига 27% от общия капацитет. Този дял вероятно ще достигне около 45% до 2030 г. Слънчевите фотоволтаици (PV) и вятърът вероятно ще играят ключова роля в прехода на САЩ към устойчивост и въглеродна неутралност, което вероятно тези източници ще представляват около 35% от енергийния микс до 2030 г. Освен това развитието ще бъде засилено още повече благодарение на новите съобщения за проклиматичната политика и ограничаването на въглеродно-интензивните сектори.

Матур добави: „Отмяната на отрицателните за климата политики би означавала по-голям тласък за растеж за сектора на ВЕИ за постигане на въглероден неутралитет в енергийния сектор, а след това и за американската икономика. Въпреки това, безпрепятственото приемане и прилагане на тези климатични политики и цели е ключът към компенсиране на загубеното време - като същевременно се постига оптимистичната цел за ограничаване на въглеродните емисии до нула."

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща