EURACTIV: Евродепутатите режат ядрената енергия от Фонда за зелен преход, оставят вратичка за газа

Енергетика / Свят
3E news
771
article picture alt description

By Frédéric Simon, EURACTIV.com with Reuters

Европейският съюз е разделен по въпроса кои горивата трябва да получават подкрепа от фонда за зеления преход, след като депутатите в понеделник (6 юли) призоваха за правила, които биха позволили парите да бъдат изразходвани за проекти за изкопаеми газове.

Европейската комисия иска да създаде Фонд за справедлив преход на стойност 40 милиарда евро, използвайки парични средства от фонда за възстановяване от COVID-кризата и бюджета на ЕС за 2021-27 г., за да помогне на регионите с интензивни въглеродни емисии да стартират зелени индустрии и да преквалифицират работници, които в момента са заети в замърсяващи сектори.

Всички държави-членки на ЕС се съгласиха миналата седмица, че новият фонд трябва да изключи всички проекти за изкопаеми горива - включително ядрен или природен газ - позиция, споделена и от Еврокомисията.

Но в понеделник група от законодатели, водещи разговори по въпроса в Европейския парламент, разбърка редиците. Според тях, макар проектите за ядрена енергия да не са допустими, някои проекти за изкопаеми газове могат да получат финансиране в преходния период.

"За региони, които силно разчитат на добива и изгарянето на въглища, лигнитни въглища, шисти или торф, членовете на ЕП предлагат дерогация за инвестиции в дейности, свързани с природния газ", се казва в съобщение на комисията по регионални въпроси на парламента.

Законодателите гласуваха в подкрепа на изключването на изкопаемите горива от зелено финансиране. Но редица евродепутати заявиха, че ЕК може да направи изключения от това правило и да одобри някои газови проекти, които не отговарят на зелените критерии.

„Комисията може да одобри териториални планове за справедлив преход, които включват (природен газ) дейности, ако те са квалифицирани като екологично устойчиви“ съгласно таксономията на зеленото финансиране на ЕС „и отговарят на шест допълнителни кумулативни условия“, коментира комитетът.

Страстите се разпалиха след гласуването, като зелените критикуваха остро предложеното изключение. „Депутатите, лансирали изключения, позволяващи финансиране на газови проекти, пречат на регионите с интензивни въглеродни емисии да преминат към нискоемисионна икономика. Инвестирането в изкопаеми газове днес ще доведе до поставяне на ЕС в зависимост от изкопаемите горива в продължение на десетилетия, докато ЕС трябва да стане климатично неутрален до 2040 г. “, заяви Маркус Трилинг от Мрежата за климатични действия (CAN) Европа.

Eurelectric, Европейската асоциация на енергийната индустрия, също изрази разочарование. „Съжаляваме, че вотът оставя отворена врата за инвестиции в неустойчиви изкопаеми дейности. Вече не можем да си позволим да насочваме средствата на ЕС към дейности, които забавят преминаването към неутралитет на климата “, казва Хенинг Хаедер, директор на Eurelectric.

Парламентът ще гласува през септември дали да се одобрят или не правилата. След като Асамблеята приеме своята позиция, ще започнат разговори с Европейската комисия и националните правителства в Съвета на ЕС относно окончателните условия на финансиране.

„Европейският парламент все още има възможност да бъде последователен в разискванията, когато ще гласува на пленарно заседание по това досие след лятото. Ако Парламентът иска да бъде уважаван като последователен орган, членовете на ЕП ще трябва да изключат всички изкопаеми горива от фонда, за да останат в съответствие с декларацията за извънредни ситуации, приета миналата година “, каза Трилинг.

Газът отделя приблизително 50% по-малко CO2 от въглищата, когато се изгаря в електроцентралите, но не е гориво с нулев въглерод и е свързан с изтичане на метан, мощен парников газ.

Екологичните групи призоваха достъпът до фонда да бъде запазен за страни, които се ангажират с неутралитета на климата и дати за премахване на въглищата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща