Energy Commumity съобщи за изключване от третия енергиен пакет на газопровода през Сърбия, част от „Турски поток“

В същото време Energy Commumity поставя редица условия към сръбската енергийна агенция

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1226
article picture alt description

Газопроводът в Сърбия, продължение на „Турски поток“ няма да попада под действието на третия енергиен пакет. Това става ясно от съобщение на Energy Community.

Секретариатът на Energy Commumity съобщи становището си по отношение на изключването от правилата на третия енергиен пакет на ЕС на бъдещия газопровод през Сърбия, който трябва да е продължение на „Турски поток“, става ясно от съобщение на организацията.

В предоставено по искане на сръбската Агенция за енергетика (AEPC) становище на Energy Community се съобщава, че организацията е за изключване от третия енергиен пакет. Разбира се, при редица условия. Освобождаването е за срок от 20 години и обхваща голяма част от капацитета на газопровода.


Energy Community е международна организация, обединяваща Европейския съюз и съседните на него страни за създаването на интегриран общоевропейски енергиен пазар. Основна цел на Energy Community е разпространяването на правилата на вътрешния енергиен пазар на ЕС, в частност върху страните от Югоизточна Европа, регионът на Черно море. В сектора на газа това касае разпространяването на третия енергиен пакет на ЕС. Членове на организацията са девет страни, сред които и Сърбия.

В становището на Energy Community се уточнява, че изключението касае, както unbundling (разделянето на добива и доставката на гориво), така и достъпа до тръбата от трети страни и регулирането на тарифите.

„В становището си секретариатът поставя редица условия“, се казва още в съобщението.

Както съобщи генералният директор на „Сърбиягаз“ Душан Баятович, строителството на новия газопровод на сръбска територия ще се осъществява от съвместното сръбско-руско предприятие „Газтранс“.  Според информацията, сръбската Агенция за енергетика е одобрила от освобождаване за разделянето на дейностите по добив и доставка на газ дружеството (дейности, предвиждани в третия енергиен пакет и законодателството на Сърбия).   


Оценявайки влиянието на проекта Energy Community от една страна стига до извода, че новият газопровод ще подобри сигурността на газоснабдяването чрез диверсификация на маршрутите за доставка на гориво. От друга страна това ще засили господстващото положение на „Газпром“ и „Сърбиягаз“, се казва също в съобщението.

„Затова секретариатът изисква от сръбския регулаторен орган да осигури възможни изключения за нови играчи, които да имат достъп до дял от капацитета на тръбопровода чрез търгове“. Става ясно от съобщението.


Тези и редица допълнителни условия трябва да бъдат осигурени от АЕРС, за да може да се създаде по-ликвиден и прозрачен пазар в Сърбия и съседните страни, се казва в съобщението.

Energy Community се позовава на вече издадено подобно становище – например то Трансадриатическия газопровод (ТАР).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща