Das Handelsblatt: САЩ не се отказват от усилията си да спрат „Северен поток 2“

Америка обмисля санкции към компаниите, полагащи тръбите по проекта

Енергетика / Свят
Георги Велев
637
article picture alt description

Миналата година САЩ тенденциозно налагаха санкции срещу Иран, а през 2019 г. Белият дом ще насочи вниманието си към Германия, съобщава икономическото списание Das Handelsblatt. Според изданието Вашингтон ще вземе на прицел високо специализираните строителни компании, които полагат тръбопроводите по морското дъно от името на управляващата проекта „Северен поток-2“ компания.

Федералното правителство в Берлин отбелязва с голяма загриженост, че САЩ не се отказват от усилията си да спрат строителството на газопровод. В Държавния департамент на САЩ вече са „изковани“ плановете за налагане на санкции на Германия, а американският посланик в Берлин Ричард Гренел се позиционира като говорител на противниците на „Северен поток-2“. И когато неговата убедителност е недостатъчна, Гренел си помага със заплахи. Компаниите, които продължават да участват в „Северен поток-2“, „винаги са в опасност, тъй като санкциите са напълно възможни“, предупреди американският дипломат в интервю за Das Handelsblatt.

При това той изрази увереност, че фирмите сами ще вземат решение да се откажат от проекта. Според информация на редакцията, американците ще се насочат най-вече към високо специализираните строителни компании, които полагат тръбопроводите по морското дъно от името на управляващата проекта компания. Засегнати ще бъдат Allseas Group, със седалище в Швейцария, и италианската компания Saipem, близо до Милано. Американските жестове на заплаха вероятно ще предизвикат значителни притеснения в двете компании. Според източници от промишлеността, основната тежест на работата по „Северен поток-2“ е Allseas. Специализираната компания, чиято оперативна база е в Нидерландия, осигурява „над 90%" от тръбите за газопровода“. Saipem, от друга страна, вече е изпълнила своята част от работата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща