COP 25: Обсъждат възможностите за устойчиво финансиране на Парижкото споразумение

Климат / Свят
3E news
866
article picture alt description

Правителството на Испания, Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка организираха н рамките на конференцията на ООН за изменение на климата в Мадрид  форум на високо равнище за обсъждане на устойчивото финансиране на Парижкото споразумение за климата.

Президентът на ЕИБ Вернер Хойер, Майкъл Блумбърг, основател на LP Bloomberg и Bloomberg Philantropies, председател на TCFD - -Taskforce for Climate Related Financial Disclosures, Надя Калвиньо, министър на икономиката и бизнеса на Испания, и Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия, участваха в дискусията за нарасналата амбиция на Европа за действия в областта на климата и нейната лидерска роля в устойчивото финансиране.

ЕИБ е пионер в устойчивото финансиране с издаването на първата зелена облигация през 2007 г. и ще продължи да играе ключова роля като Банка на ЕС за климата в свързването на финансовата система с устойчивостта, за да направи успешна трансформация към по-зелена, по-устойчива планета, съобщават от банката.

„Преди четири години в COP21 в Париж страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (UNFCCC) постигнаха историческо споразумение за борба с изменението на климата. Въпреки това, последните научни открития показват, че настоящите концентрации на парникови газове застрашават нашата планета с повишаване на глобалните температури с 3-5 ° Целзий до 2100 г. Ето защо трябва да засилим и увеличим амбицията и с нашите действия да ограничим увеличаването на глобалното затопляне под 2 ° Целзий и да се положат усилия за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5 ° Целзий над прединдустриалните нива, заяви в изявлението си пред участниците в срещата Валдис Дамбовскис.

Той подчерта, че за да се постигне това, ще са необходими огромни инвестиции в устойчива инфраструктура през следващите десетилетия. Тъй като публичното финансиране няма да бъде достатъчно, частните инвеститори ще трябва да играят ключова роля - както и самите финансови пазари. Тяхната глобална природа им дава голям потенциал да свържат местните нужди за финансиране с глобалните източници на финансиране, каза Дамбовскис.

Според еврокомисаря за тази цел трябва да се засили международното сътрудничество за увеличаване на устойчивото финансиране в световен мащаб и насърчаване на интеграцията на пазарите за зелени финансови продукти. Това е в основата на идеята за Международната платформа за устойчиви финанси, лансирана през октомври.

„Днешното събитие се провежда в рамките на COP25. Какъв по-добър повод да обсъдим с нашите изтъкнати лектори как да разгърнем големия и неизползван потенциал на финансовите пазари? “, обобщи Дамбовскис.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща