BP е съкратила 7 пъти броят на работещите в отдела за геоложки и проучвателни дейности

Енергетика / Свят
3E news
1314
article picture alt description

Британската нефтогазова корпорация BP е съкратила 7 пъти работещите в отдела по геоложки и проучвателни дейности на групата и сега съставът е от около 100 души, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на източници от компанията.

Според данните на норвежката консултантска компания Rystad Energy през 2020 г. ВР е придобила лицензии за извършване на геоложко проучвателни дейности на площи от порядъка на 3 хил. кв км – най-малко от 2015 г. Това е много под дела на Shell, които са към 11 км  или на Total – близо 17 хил. кв км. ВР е намалил годишните разходи за провеждане на проучванията до 400 млн. долара, което е почти наполовина по-малко от 2019 г. За сравнение, през 2010 г. за тези цели са били изразходвани 4,6 млрд. долара, пише Ройтерс.

Както отбелязва агенцията, един от служителите на ръководен пост в корпорацията е заявил, че ситуацията в геоложко проучвателната група „се променя драстично“. Стотици геолози, инженери и учени са прехвърлени към други отдели или просто са напуснали корпорацията. Официално от ВР са отказали да коментират кадровите промени, които не се обявят публично.

Корпорацията обяви през август миналата година намерението си да продаде част от нефтогазовите активи с цел увеличаване на инвестициите във възобновяеми източници на енергия. Според източниците на компанията на плановете, които са били обсъждани на заседанието на ръководството на ВР през юли няма да повлияе дори връщането на цените на петрола към нивото от 65-70 долара за барел.

Неотдавна ВР заяви, че планира през 2050 г. да намали емисиите си от парникови газове до нулево ниво, без да се отказва от добива на нефт и газ. Президентът на корпорацията Бернард Луни тогава подчерта, че на световния енергиен сектор ще се наложи да се преустрои за производство на чиста енергия и обеща да осъществи „фундаментална трансформация“ в дейността на ВР.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща