Argus: Цената на руския сорт Urals е спаднала до 16,2 долара за барел през миналата седмица

Енергетика / Свят
3E news
423
article picture alt description

Поевтиняването на Северноморския основен сорт петрол Brent е довело в петък, миналата седмица, до спад на стойнотта на сорта Urals за Северозападна Европа до 16,20 долара за барел (CIF Ротердам). Това е най-ниското ниво, регистрирано от юни 1999 година, става ясно от прессъобщение на агенция Argus.

“За седмица руският сорт е поевтинял за Западна Европа с 5,52 долара за барел. Отстъпката за Urals спрямо датираният Северноморски (сорт) се е повишила до края на седмицата с 1,25 долара за барел – до 4,75 долара за барел (CIF Ротердам“. Това е най-високата отстъпка от юни 2008 г.“, се казва в прессъобщение на агенцията.

Отстъпката за Urals за 80 хил.т за Средиземноморието през миналата седмица не се е променила спрямо Северноморския (сорт петрол) и остава на ниво от 2,50 долара за барел. Отстъпката на руския петрол остава на най-високото ниво от май 2018 година. В абсолютно изражение сортът за миналата седмица е поевтинял с 4,26 долара за барел, до минималното ниво от февруари 2002 г. - 18,4 долара за барел (cif Augusta).

Цената на морския Urals отново се е понижила, поради информацията за увеличаване на доставките от сорта на руските пристанища през април почти с 13 % спрямо март, до 2,11 млн. барела на ден (8,78 млн. тона). Ръст на доставките се очаква във връзка с началото на сезона на ремонтите на нефтопреработващите заводи в Русия, а също така и края на действието на сделката ОПЕК+.  Фактически партидите може да надхвърлят планираният обем на доставки, тъй като много руски производители не успяха да се договорят с Беларус за възобновяване на доставките през април“, посочва Argus.

Сумарните доставки на морските партиди петрол от пристанищата на Русия, които обслужва „Транснефт“ през април трябва да се увеличат с 9,3 %, в сравнение с настоящия месец – до 2,97 млн. барела на ден (12,26 млн.тона). Това е само малко под рекордното ниво от октомври 2019 година, когато в резултат на доставките на обемите, натрупани в системата на „Транснефт“, експортът достигна до 2,98 млн. барела на ден (12,73 млн. тона).

Уастниците на пазара не изключват доста продължителен период на запазването на ниски цени на петрола, заради спад на нефтопреработката. Търсенето на много нефтопродукти в света рязко спадна вследствие на значителното понижение на световната икономическа активност в резултат на пандемията от коронавируса. Окончателният срок на действието на сделката ОПЕК+ само задълбочи ситуацията и ще доведе до увеличаване на предложенията на горива на световния пазар, смятат търговците.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща