Уранът поскъпна до най-високото ниво от 4 години насам

Енергетика / Свят
3E news
717
article picture alt description

Цените на урана, които през последното десетилетие са подложени на сериозен натиск поради намаляване на търсенето след аварията на АЕЦ „Фукушима“ и замразяването на редица нови проекти от известно време се опитват да излязат на ново ниво. Опити за поскъпване бяха регистрирани на два пъти през март и април. Към 9 април стойността на урана е достигнала най-високото си ниво от март 2016 година – 29,6 долара за фунт. Става въпрос за индикатора UxC Broker Average Price (BAP), базиран на дневните предложения и търсене на пазара.

В началото на годината, когато пандемията от коронавируса още нямаше отражение върху добива и логистиката по отношение на доставките, цената се колебаеше около нивото от 25 долара, съобщава Интерфакс. Както е съобщила за агенцията старши вицепрезидентът на консултантската компания UxC Анна Бриндза, постигането на четиригодишният максимум се дължи на запазващото се търсене, поради допълнителните сигнали за влиянието на разпространението на коронавируса върху сектора.
Така например „Казатомпром“ обяви в началото на седмицата за очаквано намаляване на производството на уран в Казахстан през 2020 година до 4 хил. тона в сравнение с първоачалните планове, в резултат на пандемията. „Това ще повлияе не само върху „Казатомпром“, но и върху многобройните партньори“, отбелязва Бриндза.

Влияние върху сектора оказват не само действията на добивните компании, но и на другите участници по веригата. Например канадската Cameco (един от най-големите световни производители на уран) не само е спряла добива от най-големия си рудник Cigar Lake, но обяви и за временно прекратяване на операциите на мощностите си за преработка в Онтарио.

По думите на експерта, най-голямо безпокойство предизвикват нарастващите рискове, свързани с транспорта и логистиката. „Ситуацията остава несигурна, но е много ясно, че настоящите затваряния (на рудници и на производство) ще доведат до други пазарни реалности, въпреки че как точно ще изглежда пазарът засега е рано да се прогнозира“, заключава Бриндза.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща