Тръмп допуска въвеждане на мита срещу Москва и Рияд, ако не постигнат съгласие на пазара на петрол

Енергетика / Свят
3E news
660
article picture alt description

Президентът на САЩ Доналд Тръмп засега не планира въвеждане на допълнителни мита по отношение на Саудитска Арабия и Русия, но не изключва възможността за прилагането им, ако Москва и Рияд не предприемат стъпки за нормализиране на ситуацията на световния пазар на петрол. Това заявиха от Белия дом на брифинг в петък

„Митата ни донесоха невероятно количество пари. Аз ги приложих по отношение на Кита, приложих ги по отношение на други“, отбеляза Тръмп.

„Митата са начин за сравняване на сметките...Те прилагат мита по отношение на нас, сега ние може да въведем мита по отношение на тях“, каза американският лидер за другите държави. „Дали ще ги използваме за петрола ? Можем. Дали ще постъпя така сега? Не. Дали мисля за въвеждането им в настоящия момент? Не. Ако обаче не се отнесат към нас справедливо, то тогава безусловно, това ще е част от набора от инструменти“, подчерта Тръмп. В отговор на въпрос на репортер от агенция Bloomberg дали се разглежда вариант за отмяна на санкциите по отношение на Русия, американският президент е отговорил, че няма такова нещо, че става въпрос само за въвеждането на мита.

При това той за пореден път, според ТАСС е изразил мнение, че между Русия и Саудитска Арабия има място за „спор“. „Това обаче носи щети за целия останал свят, тъй като действително ощетява индустрията, енергетиката“, смята Тръмп. Според него и Русия и Саудитска Арабия са пострадали значително от резкия спад на цените на въглеводородите. „А цената (на петрола) днес е като през 1950-те години“, е констатирал президента. За пореден път Тръмп коментира, че „Москва и Рияд ще разрешат спора скоро“.  Агенция Bloomberg  от своя страна съобщи по-рано за увереността на американския енергиен министър Дан Бруйет, че скоро ще има сделка между двете страни.

Колкото до американските петролни компании, Тръмп е уверил, че по време на срещата в Белия дом те не са искали от него масово финансиране за подкрепа от бюджета. Бил е обсъждан обаче вариантът от въвеждането на мита срещу Рияд и Москва, ако не предприемат стъпки за нормализиране на ситуацията.

Според съобщение на EIA и въз основа на статистиката към декември 2019 г. от 19 март 56 % от общия внос на петрол в страната е от Канада. Русия продава на САЩ около 696 хил. барела петрол на ден. От Саудитска Арабия за този период полученият от САЩ петрол е бил в обем от 468 хил. барела на ден.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща