САЩ въвеждат мита върху селскостопанските и промишлени стоки от ЕС заради делото Airbus

Икономика / Свят
3E news
881
article picture alt description

 

В петък САЩ въвеждат нови мита в размер от 10 % върху самолетите и в размер от 25 % върху селскостопанската и промишлена продукция от ЕС. Това се случва в резултат от решението на Органа за разрешаване на спорове към Световната търговска организация по иск на САЩ от 20014 година.

В началото на месец октомври СТО потвърди обемът на стоките върху които могат да бъдат налагани американски мита. В рамките на компенсацията на щетите на САЩ, нанесени от Европейския съюз заради субсидирането на Airbus американската страна може да предприеме ответни мерки по отношение на ЕС за сума не по-висока от 7,496 млрд. долара годишно, съобщи тогава организацията.  Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър от своя страна обяви твърдото намерение за въвеждането на тези мита – 10 % върху самолетите и 25 % върху селскостопански и промишлени стоки от ЕС. Той уточни, че решението ще влезе в сила от 18 октомври. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео от своя страна допълни, че мита може да бъдат въведени върху виното и сиренето от ЕС. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, коментирайки преди дни решението на СТО, го окачестви като победа.

Европейският съюз е възмутен, а еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом заяви в отговор, че ЕК ще се бори докрай. Както и, че ще се опита да убеди САЩ да не въведат мита. Освен това в паралелно дело в СТО, касаещо американския Boeing, Европейският съюз също скоро може да потърси правото за въвеждане на контрамерки срещу стоки от САЩ.

Страните, които може да пострадат най-много от въвеждането на митата са Фрюнция, Германия, Испания и Великобритания.

Докъде ще доведе поредното изостряне на търговските отношения, този път между САЩ и ЕС е рано да се прогнозира. Експертите на този етап са категорични само в едно – търговските войни са опасни за световната икономика. Разбира се, има наблюдатели, които вече обобщават всички мерки, предприети от началото на встъпването в длъжност на настоящия президент на САЩ – от санкциите до митата. Те обръщат внимание на твърде дългата и безпощадна търговска война между САЩ и Китай и постигането засега само на едно междинно споразумение. Щетите все още не се споменават, но безспорно става въпрос за загуба на милиарди долари.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща