Саудитска Арабия е обещала на Европа нефт по 25 долара

Енергетика / Свят
3E news
471
article picture alt description

Саудитска Арабия се готви да достави за Европа много повече петрол, който е доста по-евтин  от руския, пише агенция Bloomberg, позовавайки се на източник, запознат със ситуацията.

Според данните, Саудитска Арабия обещава на европейските нефтопреработващи заводи доставки на петрол, които три пъти надвишават обичайните количества на доставки от кралството за Европа.

Агенцията пише, че доставки на нефт от Саудитска Арабия в съчетание с безпрецедентни отстъпки, превръщат европейския пазар на петрол във важна зона за преразпределянето на интересите в ценовата война между Рияд и Москва. „Саудитска Арабия предлага основният си сорт петрол Arab Light с доставки от Ротердам по цена от около 25 долара за барел, което е огромен дисконт в сравнение с цената на руския петрол сорт Urals”, отбелязва агенцията.

Както са заявили източниците, европейските нефтопреработващи заводи, в това число и такива компании като Royal Dutch Shell, BP, Total, OMV, Repsol и Cepsa са получили от Saudi Aramco предложения за лимита на доставки на петрол, които са знаително по-високи от традиционните обеми. „Диапазонът на обемите от допълнителните доставки е от 25 % до 200 % в зависимост от компаниите“, са отбелязали източниците. Според тях, Aramco е потвърдила увеличението на обемите от доставки за европейските петролни компании.
Във вторник председателят на Saudi Aramco Амин Насер е потвърдил, че през април саудитската държавна компания рязко ще увеличи доставките на нефт, става ясно от публикации по темата. По думите му, количествата заедно с вътрешните доставки съставляват 12,3 млн. барела на ден. За отстъпките от 6-8 долара за барел, които по данни на медиите, Saudi Aramco е предложила на клиентите си той не споменава.

На 6 март страните, участващи в ОПЕК+ се разминаха в позициите си за ограничаване на добива на петрол. Това означава, че от 1 април сделката ОПЕК+ вече няма е в сила.

Междувременно РИА Новости, позовавайки се на източници от Баку съобщи, че заседанието на техническата комисия на ОПЕК+, планирано за 18 март е отменено.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща