Ролс-Ройс планира работещи мини реактор до 2029 г.

Енергетика / Свят
3E news
670
article picture alt description

Ролс-Ройс планира да инсталира и да въведе в експлоатация мини АЕЦ до 2029 г., съобщи Би Би Си.

„Нашето основно преимущество е в използването на изработени части, при които се използват цифрови методи на заваряване и роботизирано комплектоване. След това тези компоненти се доставят на площадката и се събират там“, заяви главният технически директор на компанията Пол Стейн. Той е убеден, че такъв подход значително ще намали разходите за строителството и като следствие - цената на електроенергията. Освен това по думите на Стейн, технологията на маликите модулни реактори (Small Modular Reactors, SMR) може да възроди перспективите за използването на атомната енергия като източник на енергия с нулеви въглеродни емисии, избягвайки проблемите на големите атомни електроцентрали. Ролс- Ройс смята да изгради своите модулни реактори в Камбрия или Уелк. Компанията смята, че може да построи 10 – 15 малки станции във Великобритания.

„Смятаме, че може да получим стойност на централа с мощност от 440 Мвт...не повече от 1,75 млрд. лири (2,23 млрд.долара). По думите ме предвид стойността на капитала, електроенергията ще е под 60 лири или 78,5 долара за МВтч, което поставя новите реактори „на една плоскост“ с много възобновяеми източници на енергия, например офшорната вятърна енергетика.  Ролс-Ройс е уверен, че „математиката е вярна“, добави Стейн, както и, че ще може още повече да се намалят разходите, когато бъде постигната икономия при мащаба след въвеждането в експлоатация на обектите през 2029 г. Компанията вече е насочена към чуждестранни пазари и оценява потенциала за експорт на 250 млрд. лири.

Пол Дорфман от Университетския колеж на Лондон смята, че „потенциалната полза от намаляване на разходите за строителството може да се окаже преувеличена“.

„Грешки при производството на конвейр могат да доведат до поява на дефекти, общи за цялата линия, което може да доведе до поскъпване на проекта“, заяви Дорфман. Според него е по-икономично да се инсталира един реактор с мощност 1200 мегавата, отколкото дузина с мощност 100 мегавата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща