Робърт Дъдли очаква настоящите петролни компании да се превърнат в многостранни енергийни холдинги

Енергетика / Свят
3E news
2482
article picture alt description

Търсенето на нефт и газ ще намалява, а по отношение на производството, енергията от нефта постепенно ще се замества с газ и други ресурси. Това прогнозира председателят на компанията BP Робърт Дъдли по време на икономическия форум в Давос.

По думите му, „намаляването на глобалното търсене на петрол все още ще има своето място през това столетие“. В редица страни при въвеждането на забраната за използване на двигатели с вътрешно горене ограниченията (за петрол) може да са значителни.

„Използването на петрола и въглищата с времето ще намалява. Разбира се, петролът още много десетилетия ще се използва в нефтохимията. Но при производството на електроенергия ще настъпи постепенно заместване на нефта с газ и други източници на енергия“, коментира той, цитиран от международните агенции.
Според мнението на Дъдли, висока волативност на цените на петролния пазар е малко вероятна. Възможността на американските шистови компании значително да увеличат добива практически изключва вероятността от възникването на дефицит, като в случай на появата му някъде в света, САЩ могат незабавно да го запълнят. Цените на петрола вече никога няма да се колебаят така силно, както в миналото.

Сега европейските и американските компании са притеснени, поради голямото внимание на обществеността от въздействието на петролните проекти върху екологията и днес привличането на инвестиции в такива проекти е затруднено. Освен това Дъдли смята, че въвеждането на забрана за петролни проекти няма да реши проблема с вредните емисии. Според прогнозата на ООН през следващите 20 години населението на Земята ще се увеличи с над 2 млрд. души, което е равно на появата на още един Китай и САЩ на планетата и ще е необходима много енергия. Сега възобновяемите енергийни източници осигуряват 3-4 % от световните нужди от енергия, но през наближаващото десетилетие обликът на петролния сектор значително ще се промени, петролните компании ще се превърнат в многостранни енергийни холдинги, които ще инвестират в технологии и проекти, които няма да са така рентабилни като петролните, но ще дадат възможност за намаляване на щетите за околната среда.

Робърт Дъдли е начело на голямата международна компания ВР от октомври 2010 г. По предварителна информация от миналата година, Дъдли смята да напусне поста си на 31 март 2020 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща