Полската Gaz-System опровергава възможността за транспортиране до Украйна на 6,6 млрд.куб м газ

Енергетика / Свят
3E news
778
article picture alt description

Полският газов оператор Gaz-System опровергава възможността за транспортиране до Украйна на 6,6 млрд.куб м годишно, се казва в съобщение на полската компания.
По-рано председателят на „Нафтогаз Украйна“ Андрей Коболев заяви, че украинската компания е завършила строителството на свързващ газопровод в Лвовска област. По думите му след тестване неговата пропускателна мощност за внос на газ от Полша ще се увеличи от 6,5 до 18 млн.куб м на ден. В годишно измерение това е почти 6,6 млрд.куб м или половината от нуждите за година на Украйна от внос на газ, уверяваше Коболев във Фейсбук.

„Във връзка с информацията, публикувана от украинските компании „Укртрансгаз“ и „Нафтогаз“ за увеличаване на пропускателната мощност до 6,6 млрд. куб м газ  годишно по интерконктора  Полша-Украйна, Gaz-System съобщава, че настоящата газова инфраструктура на полско-украинската граница не дава възможност за пренос на газ от Полша за Украйна в такъв обем“, се казва в публикуваното на интернет страницата на Gaz-System съобщение.

Полският оператор уточнява, че съществуващите газопроводни съединения между Полша и Украйна дават възможност за доставка до 2 млрд. куб м газ.

„Осигуряването на достъпна пропускателната мощност до нивото от 6,6 млрд. куб м изисква допълнителни инвестиции в системата за пренос, управлявана от Gaz-System”, се казва в изявлението. „Инвестиционно решение в това отношение ще бъде прието след съответен икономически анализ, подкрепен от договорни задължения между страните“, добавят от полската компания. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща