Операторът на газотранспортната система на Украйна за пръв път е осъществил реверс по Трансбалканския газопровод

Енергетика / Свят
3E news
849
article picture alt description

Компанията „Оператор на газотранспортната система на Украйна“ за пръв път е осъществила реверсивно транспортиране на газ по трансбалканския маршрут, става ясно от съобщение на пресслужбата на компанията.

„Операторът на ГТС (газотранспортната система) на Украйна за пръв път осъществи по поръчка на свои клиенти реверсивно транспортиране на газ по Трансбалканския газов коридор – от Гърция през газотранспортната система на България и Румъния за Украйна“, се казва в съобщението. От компанията подчертават, че технически и юридически такова транспортиране е с възможност от 1 януари,  на практика едва сега украинските търговци се възползват от тази възможност.

„Възможността за транспортирането на газ от южното направление позволява на Украйна да диверсифицира както източниците на енергия, така и на маршрутите за доставки. Реверсът на синьо гориво през Трансбалканския газов коридор отваря за Украйна достъп до втечнен газ от LNG-терминалите в Гърция и Турция и тръбопроводен газ от каспийските страни“, цитира пресслужбата думите на генералния директор на компанията Сергей Макогон.

„Заедно с това от момента на пуска на газопровода „Турски поток“ от януари 2000 година, транзитът на газ от Русия през Украйна за Молдова и Румъния е спаднал със 70 %. Затова разтоварената инфраструктура на украинската газотранспортна система може да бъде задействана в реверсивен режим. А това е допълнителна гаранция за енергийната сигурност на Украйна“, допълва Макогон.

Според съобщението, търговците, които планират внос на газ за Украйна от юг трябва да сключат също така и договор с оператора на газотранспортната система на Молдова, а заедно операторите на газотранспортните системи на  Украйна, България, Румъния и Молдова „работят върху по-нататъшното развитие на посоченото направление“.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща