Министрите на енергетиката на G20 ще заседават извънредно в петък

Енергетика / Свят
3E news
773
article picture alt description

Министрите на енергетиката на G20 ще проведат извънредно заседание в петък по инициатива на Саудитска Арабия и Международната агенция по енергетика (МАЕ), за да обсъдят възможните стъпки в отговор на спада на търсенето на петрол в условията на разпространението на коронавируса, пише вестник Financial Times.

Както съобщава за изданието, изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, заседанието се свиква с цел търсенето на възможности за защита на пазара на енергийни ресурси в периодът на криза, който вече доведе до загуба на милиони работни места и поставя под заплаха стабилността на световната икономика.

Глобалното търсене на петрол спадна с над една четвърт, заради ограниченията на въведените в целия свят мерки с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса, в това число и спирането на полетите. „Имаме огромен структурен излишък от предложения на петролния пазар, предизвикан от кризата заради коронавируса“, казва Бирол в интервю за FT. “Той доближава до ниво, при което ни очакват сериозни последствия за глобалната икономика и за милиони работници от нефтогазовия сектор. Основната задача на G20 е да осигури и да удържи финансовата и икономическа стабилност на глобалните пазари, така че това е въпрос от тяхната компетенция“, отбелязва Бирол.

Припомняме, че през миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Саудитска Арабия и Русия да ограничат добива на петрол. Преди ден не изключи възможност и за участие на САЩ. Междувременно по този въпрос се очаква ОПЕК+ да проведе среща на 9 април.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща