Киев търси компромис с Германия по „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
3E news
631
article picture alt description

Министърът на външните работи на Украйна  Вадим Пристайко е заявил, че Киев работи за намиране на компромис с Германия по отношение на „Северен поток 2“.

„Що се касае до „Северен поток 2“, Германия открито заяви много пъти: това е наш икономически проект, който искаме да довършим, ние сме вложили в него много инвестиции, вярваме, че ще ни помогне да диверсифицираме източниците на енергия. Нашата позиция е диаметрално противоположна и ние казваме на германските ни колеги, че в този случа не сме съгласни с тях. Те разбира това и казват: в този случай не сме съгласни с вас...Нашата задача е намиране на определен компромис в този случай“, казва Пристайко в интервю за РБК-Украйна, публикувано в понеделник.

По думите на Пристайко, Германия търси такъв компромис и е готова за него. Меркел (канцлерът на Германия) неведнъж е заявявала, че условия за завършването на строителството на „Северен поток 2“ е гарантирането на определено количество пренос през украинските газопроводи. Това е компромисът, около който работим в момента“, е добавил Пристайко.

Проектът „Северен поток 2“ предвижда строителство на две тръби от газопровода с общ капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща