Катар започва строителство на първата си слънчева електроцентрала за 472 млн. долара

Енергетика / Свят
3E news
781
article picture alt description

Катар ще изгради първата в страната слънчева електроцентрала, която през 2022 г. ще произвежда около 10 % от общия обем на потребяваната електроенергия в страната, става ясно от съобщение на министъра на енергетиката от неделя Саад бен Шрида ал-Кааби.

Официалната церемония по подписването на споразумението за изграждането на слънчевата електроцентрала между катарската държавна компания по водни ресурси и електричество Kahramaa, компаниите Total и Marubeni се състоя в неделя.

„Днес пристъпваме към изграждането в Катар на слънчева електроцентрала с мощност от 800 МВт. След завършване на строителството тя ще произвежда около 10 % от потребяваната електроенергия в страната. Развитието на слънчевата енергетика има огромна роля за опазване на околната среда и за развитието на „чистите технологии“, е казал министърът. По думите му пускът на централата се планира през първото тримесечие на 2021 година. Очаква се, че тя ще заработи с пълна мощност в началото на 2022 година.

Разходите за строителството на слънчевата централа се оценяват на сумата от 1,7 млрд. катарски риала (около 472 млн. долара). 60 % от финансирането се поема от изпълнителят в лицето на компанията Siraj Energy, а 40 % от Total и Marubeni.

Ал-Кааби е заявил също така, че проектът е в съответствие с обещанието на Катар за провеждане на чист шампионат по футбол през 2022 г., като дотогава използването на слънчева енергия в страната трябва да се увеличи 8 пъти. Това не е последният проект, който страната смята да осъществи, е добавил той.

До неотдавна Катар отказваше изграждане на слънчеви електроцентрали, обяснявайки това си действие с недостиг на територия за разполагане на огромно количество слънчеви панели, а също така и с условията на пустинни и постоянни ветрове, носещи със себе си прах и пясък, което изисква и специална система за почистване на слънчевите панели при това с голям разход на вода.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща