Замърсяването на въздуха в Пекин е осем пъти над нормата на СЗО

Миналата година качеството на въздуха в Пекин се подобри заради спирането на стопанската дейност в условията на пандемията, но понижението на ФПЧ 2,5 се оказа краткотрайно.

Климат / Свят
3E news
671
article picture alt description

Среднодневната концентрация на фини прахови частици ФПЧ 2,5 в Пекин днес достигна над 190 микрограма на кубичен метър при максимално допустими 25 микрограма според нормите на Световната здравна организация (СЗО), предаде ТАСС.
По данни на Пекинския център за мониторинг на защитата на околната среда средната концентрация на ФПЧ 2,5, които са основен източник на смога, към 10 часа местно време е била 189 микрограма на кубичен метър, като в някои райони на мегаполиса е достигала 197 микрограма на кубичен метър. Според прогнозите качеството на въздуха в китайската столица ще се подобри във вторник следващата седмица.

Миналата година качеството на въздуха в Пекин се подобри заради спирането на стопанската дейност в условията на пандемията, но понижението на ФПЧ 2,5 се оказа краткотрайно.
Основен източник на смог в Китай са автомобилният транспорт, въглищните електроцентрали и металургичните предприятия. ФПЧ 2,5 могат да проникнат в белите дробове и кръвоносната система на човека и да се натрупат в организма, което може да доведе до възпаления на кръвоносни съдове, артериална непроходимост и други заболявания.
В края на 2013 г. столицата и други големи градове на Китай приеха план за извънредни действия при силно замърсяване на въздуха. Той регламентира действията на градските служби и предприятия при четири нива на екологична тревога - синьо, жълто, оранжево и червено.
Към края на 2019 г. разходите на Китай за борба със замърсяването на въздуха се равняваха на около 25 млрд. юана (близо 3,73 млрд. долара).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща