Дания ще строи слънчева централа с мощност от 300 МВт

Енергетика / Свят
3E news
1637
article picture alt description

Общинският съвет на град Обенро в Южна Дания през миналата седмица взе решение (с мнозинство) плановете на компанията European Energy за строителството на най-голямата слънчева електроцентрала в Северна Европа. Обектът с мощност от 300 МВт трябва да бъде разположен в съседство с центровете за данни, които са в процес на изграждане и до голяма регионална трансформаторна подстанция. В съседна Германия няма толкова големи слънчеви централи в близост.

Смята се, че това ще стане втората по големина слънчева централа в Европа. Според данните тя ще спестява СО2 емисии от порядъка на 110 000 тона годишно. С такъв мащаб от 300 МВт е само слънчевата централа Cestas във Франция.

Инвестициите, по първоначални данни ще са над 1 млрд. датски крони (134 млн. евро). Очаква се строителството да започне в началото на 2021 г., а пускането в експлоатация трябва да стане реалност до края на същата година.

„Слънчевите електроцентрали отговарят на целите на община Обенро за увеличение на производството от възобновяема енергия. Бихме искали да поемем отговорност на местно ниво в борбата с влошаването на околната среда, пред което сме изправени всички“, коментира кметът на града Томас Андерсен.

Дания е сред лидерите във вятърната енергетика. През 2019 г. производството на електроенергия от вятър надхвърля 74 %. Въпреки не така благоприятните природни условия за развитие на слънчева енергетика, според последните данни на Level Ten, цените на преките договори за покупко-продажба са по-ниски от тези в Испания например – 31 евро за МВтч.

Според данните на IRENA установената мощност на датската слънчева енергетика в края на 2019 г. е съставлявала 1079 МВт. По-рано през август датската компания Better Energy започна строителство на фотоволтаична централа с мощност от 200 МВт.

Правителството и парламента на Дания подписаха през тази година т.нар. Климатично споразумение, целта, на което е намаляване на емисиите от СО2 с 3,4 млн. тона през 2030 г. - със 70 % спрямо нивото от 1990 г. Делът на ВЕИ в потреблението на електроенергия се очаква да достигне 100 % още през 2027 г., което означава, че страната след това може да стане нето експортьор на зелена електроенергия.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща