Глобалните инвестиции за производство на чиста енергия през 2019 г. достигнаха 282 млрд. долара

Енергетика / Свят
3E news
1636
article picture alt description

Инвестициите в нови мощности за изработване на чиста енергия в световен мащаб през миналата година нараснаха с 1%, достигайки 282 милиарда долара. Това показват резултати от съвместно проучване на Програмата на ООН за околната среда (UNEP), Bloomberg New Energy Finance и изследователския център към UNEP - Frankfurt School.

През 2019 г. повече инвестиции са направени във възобновяеми енергийни източници, отколкото в технологии на базата на изкопаеми горива и атомни технологии. В нови ядрени мощности са вложени 15 милиарда долара. За въглищни мощности разходите са 37 милиарда долара, а за тези, които работят на газ – 47 милиарда долара, съобщава агенция Ройтерс.

До 2030 г. правителства и бизнеси по света планират да въведат 826 гигавата нови мощности на основата на възобновяемите енергийни източници. Това ще струва близо 1 трилион долара, като тук не влизат хидроенергийните мощности. Тези инвестиции обаче няма да са достатъчни за ограничаване на повишаването на световната температура в рамките на 2°C.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща