В Австралия на една слънчева централа се падат десет души

Енергетика / Свят
3E news
2971
article picture alt description

През декември 2018 г. Австралия преодоля границата от два милиона инсталирани слънчеви електроцентрали. Днес, след две години е преодолян поредният етап. Според данните от юли 2020 г. в страната работят над 2,5 милиона слънчеви електроцентрали на покривите с обща мощност от 11837 МВт. Населението на Австралия е около 25 милиона и съответна една фотоволтаична инсталация се пада на всеки десет жители. Информацията е на местното издание RenewEconomy, базирана на анализ на компанията SunWiz.

Пандемията COVID-19 не е повлияла на развитието на пазара. Според анализа на  SunWiz, ръстът на слънчеви системи, инсталирани на покривите е продължило с рекордни темпове. Само през юли са били изградени 275 МВт мощности на малки разпределителни слънчеви инсталации. Като цяло за първите седем месеца на тази година са били установени над 1500 МВт слънчеви електроцентрали, което е рекордно ниво за цялата история като надхвърля и пълният годишен обем от нови инсталации през 2018 г.

При това този ръст се отчита на фона на намаляване на финансовите стимули и отстъпки в тарифите в този сектор.

При запазване на тези темпове през настоящата година обемът на новите, изградени за година мощности на слънчеви електроцентрали на покривите може да доближи до 3 ГВт.

Този резултат се обяснява частично с продължаващият ръст на средните размери на системите, които през тази година е надхвърлил 8 кВт. Бързо расте сегментът на инсталациите на покрива както между 6,3 и 8 кВт, така и на тези с мощност от над 10 и 20 киловата. Увеличава се делът на пазара на търговските и промишлени електроцентрали на покривите. Инсталациите на търговските центрове, складове и училища се приема като привлекателна инвестиция за бизнеса.

Австралийският оператор на енергийния пазар (AEMO) иска да внедри нови стандарти за инверторите и нови протоколи, които да му осигурят „видимост“ на слънчевите инсталации, „зад електромера“ , както и възможност за външно управление и в определени случаи да може да изключва износът на соларна електроенергия от покрива с цел управление на мрежовата сигурност.  

Съществуват също така и планове на промяната на правилата на енергийния пазар, за да се насърчат мрежите да инвестират повече средства за адаптиране на нарастващото количество слънчева енергия. Освен това се разглежда и възможността за въвеждане на нови тарифи, които да позволят износ от страна на всички домове, но и такси  за големи експортьори на слънчева електроенергия, произвеждана от централи на покрива.

Делът на слънчевата енергия в производството на електроенергия в Австралия е била около 8 % през 2019 г.  

В публикацията обаче се отбелязва, че при сегашното темпо за по-малко от три години в Австралия може да има вече три милиона слънчеви електроцентрали по покривите. Количеството електроенергия, произведено от слънчевите системи на покрива е предизвикателство за АЕМО, тъй като капацитетът по покривите надвишава най-големите производители от въглища в повечето щати, но без възможност за управление чрез централизираната система, което е предизвикателство за мрежата. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща