Wood Mackenzie: Рецесията може да забави или спре проекти за ВЕИ с мощност до 150 GW в Азия

Енергетика / Свят
3E news
1962
article picture alt description

В резултат на рецесията, предизвикана от  коронавируса може да доведе до забавяне или отмяна на до 150 GW проекти за възобновяеми източници в Азиатско-Тихоокеанския регион от 2020 г. до 2024 г., според анализ на Wood Mackenzie.

Удължаването на рецесията може да повлияе значително върху търсенето в региона, който осигурява около три четвърти от глобалния растеж в период от 2015 г. до 2019 г. и да доведе до формиране на свръхкапацитет, който би ограничил инвестициите в енергийния сектор.

При прекъсване от два до три месеца и последващо възстановяване се предвижда загуба на 380 TWh В случай обаче, че пазарите премина към рецесия може да се стигне до загуба от 1000 TWh до 2023 г. или на около две години растеж в региона.

„Следващите месеци ще бъдат от решаващо значение, за да се определи дали регионът се насочва към бързо възстановяване или към разширяване на рецесията“, казва директорът Алекс Уитуърт в изявление от 22 април.

В сценарий за удължаването на рецесията се предвижда спад на  конкурентоспособността на възобновяемите енергийни източници в резултат на затруднено осигуряване на финансирането на проекти. При такъв сценарий по-ниските цени на изкопаемите горива биха означавали, че възобновяемите енергийни източници няма да могат да се конкурират с електроцентралите, работещи с въглища до 2025 г., според WoodMac.

„Действието на вятърните и слънчеви инсталации през 2020 г. може да бъде компенсирано от по-силни политики за растеж и подкрепа през 2021 г. Но ако ситуацията се влоши, проектите за възобновяеми енергийни източници в [Индия, Виетнам, Филипините, Тайланд, Индонезия и Малайзия] може да бъдат силно повлияни от увеличените разходи за финансиране, както и валутния риск поради високия дял на капиталовите разходи “, добавя Уитуърт, цитиран от Института за енергетика и финанси.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща