WNA: Ядрената енергетика трябва да стане важна част от плановете за ръст на икономиката след коронавируса

Енергетика / Свят
3E news
629
article picture alt description

Световната ядрена асоциация World Nuclear Association заяви на 29 май, че инвестициите в ядрена енергетика в рамките на програмите за възстановяване след коронавируса помагат в значителна степен за стимулиране на икономиката и улесняват пътя към „въглероден неутралитет“. Изявлението бе направено в рамките на кръгла маса, организирана от Международната агенция по енергетика (МАЕ) и правителството на Великобритания на ниво министри за мобилизиране на инвестициите в сигурни, безопасни и устойчиви енергийни системи.

В рамките на мероприятието под председателството на изпълнителния директор на МАЕ Fatih Birol и Kwasi Kwarteng, министър на енергетиката и чистите технологии на Великобритания бяха разгледани краткосрочните и дългосрочни последствия от пандемията COVID-19 за електроенергийния сектор, но също така и, че дадената криза означава нови възможности и рискови инвестиции в енергийния сектор. Кръглата маса бе една от сериите, предшестващи срещата на МАЕ за преход към чиста енергетика, която ще се състои на 9 юли, информира специализираното издание world-nuclear-news.

Коментирайки многобройните изказвания по време на кръглата мас ана ниво министри, генералният директор на Световната ядрена асоциация , Agneta Rising  каза, че ядрената индустрия е готова да даде своя принос за излизане от пандемията. „Световната ядрена индустрия е готова да даде своя принос за да излезем от тази пандемия още по-силни, екологично чисти и устойчиви, откогато и да било. Ядрената енергия може да играе ключова роля във възстановяването след COVID, ускорявайки  икономическият ръст, създаването на работни места и поддържайки развитието на рентабилна, нисковъглеродна и устойчива електроенергийна инфраструктура“. По думите й, правителствата имат „прозорец от възможности“ в подкрепа на много вече планирани нови проекти за строителството на ядрени мощности.

„Ядрената енергетика трябва да бъде включена в набелязания път за въглеродна неутралност. Ако това не бъде направено, то тогава ще възникне заплаха за сигурността на доставките и прехода към нисковъглеродно бъдеще ще  е значително по-скъп и труден. Системите за електроснабдяване на бъдещето трябва да отчитат всички разходи и изгоди от различните мощности“, добави тя.

В изказването си на срещата Жан-Бернар Леви, генерален директор на EDF подчерта потенциалният принос на новата ядрена енергетика. Той отбеляза, че всеки гигават ядрена мощност осигурява избягване на емисии от два до четири пъти повече от еквивалентни мощности на другите електроенергийни технологии, което се обяснява с надеждността и високите показатели на мощностите на атомните технологии. По думите му, новите ядрени проекти са от полза и за осигуряването на заетост. Като пример той посочи, че по време на строителството, например на реактора EPR са били осигурени около 4600 работни места. Това ще стимулира икономиката и особено местната промишленост.

Благодарение на ядрената енергетика по време на епидемията в Европа бе осигурена гъвкавост на енергийните системи, подчерта неотдавна МАЕ в доклада си за световната енергетика през 2020 г.

Mark Menezes, заместник-министър на енергетиката на САЩ подчерта, че надеждната, устойчива енергия, която не изхвърля въглероден двуокис в атмосферата продължава да е стратегически важна. Той отбеляза, че светът няма да достигне целите си в областта на чистата енергия без ядрена енергетика. Анализът на МАЕ, по неговите думи показва, че продължаването на срока на работа на съществуващите реактори е най-евтиният нисковъглероден източник от допълнителни енергийни мощности.

В общо изявление Birol и Kwarteng заявиха, че участниците в кръглата маса „са обезпокоени“ във връзка с извода, съдържащ се в доклада на МАЕ за световните инвестиции и в частност за това, че капиталовите разходи в енергийния сектор през 2020 г. ще се свият. Глобалните инвестиции в нисковъглеродните енергийни мощности, системите за разпределение и пренос, настоящата „гъвкавост“ и съхранението на електроенергия „не отговарят“ на необходимостта от устойчиви и надеждни енергийни системи, смятат експертите.

Birol и Kwarteng заявиха, че преходът къч чиста енергия ще е в центъра на вниманието в преддверието на следващия етап от преговори на ООН за климата COP26 и в по-следващи срокове. Великобритания ще бъде домакин на срещата COP26, която заради пандемията бе отложена за ноември 2021 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща