Total вдигна целта си за ВЕИ до 100 ГВт през 2030 г.

Енергетика / Свят
3E news
1637
article picture alt description


Нефтогазовата компания Total потвърди, че се стреми през 2030 г. да увеличи портфолиото си от електроцентрали, работещи на основата на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) до 100 ГВт. Както по-рано заявиха от концерна междинната цел е 35 ГВт през 2025 г., която също е увеличена спрямо първоначалните планове за 25 ГВт. За същия посочен период.

През миналата година Total купи няколко големи проекта за слънчева енергия, с което практически вече може да се смята, че междинната цел е изпълнена. Сега френската компания има намерение след 2025 година да построи над 10 ГВт електроцентрали, работещи на основата на ВЕИ.

Предвид заявката на Total за такива мощности тези на другите компании от сектора остават доста назад, като например ВР, която обяви плановете си за 50 ГВт до 2030 г. Италианската Enel планира ВЕИ-мощностите й да достигнат 145 ГВт през 2030 г. , а Iberdrola – до 95 ГВт.

Заявките на Total говорят, че на практика може да стане втора електроенергийна компания в света по електроцентрали, работещи на основата на ВЕИ (основно вятър и слънце). Това е в потвърждение и на изявлението, че компанията смята да се нареди сред петте най-големи производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници в света. В сметките не влиза Китай.  Така например през миналата година компанията заяви намерението си  чрез модулите SunPower да осигури  захранване  5000 от бензиностанциите си по целия свят до 2021 година.

През миналата седмица Toatal заяви и намерението си за смяна на името на TotalEnergies, което отразява и трансформацията й в компания с широк профил. Компанията оперира в 130 страни в света и разчита не само на запазване, а и на увеличаване на дела си на пазара с новата трансформация.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща