OMV упрекна Европа за недостатъчните усилия за защита на „Северен поток 2“ от санкциите на САЩ

Енергетика / Свят
3E news
413
article picture alt description

Председателят на OMV Райнер Зеле смята, че Европа не предприема достатъчно усилия за защита на многомилиардния проект „Северен поток 2“ от санкциите на САЩ.

„Ситуацията със „Северен поток 2“ предизвиква безпокойство от моя страна. Как може да стане така, че вие да вложите в един проект, законово одобрен от всички страни милиарди евро, а след това този проект да бъде спрян заради извънтериториални санкции, които се въвеждат едностранно, при това без дори да са били консултирани с Европа? Нямам правилен отговор, на който Европа да даде отговор на създалата се ситуация“, е казал Зеле на сесията на Европейската газова асоциация.

„Говорим много за това, но на практика не правим нищо, а ако предприема, то не е достатъчно. Европа трябва да поддържа строителството на „Северен поток 2“. Европа трябва да се бори за независимостта на енергийните доставки на нашия континент, тъй като независимостта на промишления ни сектор е поставена на карта“, е заявил той.

Председателят на OMV не пропусна и факта, че в дискусиите за екологията „са малко активистите, които се застъпват за използването на газа, че предимствата на газа невинаги са достояние на обществеността, а за това трябва да се говори“.

В докладът председателят на съвета на директорите на „Газпром“ Виктор Зубков, представен от посланик Дмитрий Любинский се казва, че „независимо от циничните санкции на САЩ, той без съмнение ще бъде построен“, съобщават руските агенции.

Санкциите, прието от САЩ на 20 декември по отношение на компаниите, участващи в изграждането на газопровода, принудиха компанията Allseas да спре работа и да напусне територията на дейностите по газопровода. Според съществуващата информация, към момента са построени 93 % от газопровода – 2300 км от 2460 км. Един от вариантите е за дострояване на газопровода с руски тръбопроводни кораби.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща