Световен икономически форум: И петте глобални риска на десетилетието са свързани с екологията

Климат / Свят
3E news
704
article picture alt description

Всички пет глобални риска за следващите 10 години по степен на вероятност и степен на въздействия са свързани с екологията. Това става ясно от доклада „Глобални рискове“ на Световния икономически форум, съставен в сътрудничество с компаниите Marsh & McLennan и Zurich Insurance Group. За значителни краткосрочни рискове през 2020 г. са признати „икономическото противопоставяне“ и „вътрешнополитическата поляризация“.

В топ 5 на рисковете по степен на вероятност за следващите 10 години влизат катаклизмите, свързани с времето (наводнения, урагани), неспособността за смекчаване на последствията от измененията на климата и адаптацията към тях, големите природни катаклизма (земетресения, цунами), същественото намаляване на биологичното разнообразие и разрушаването на екосистемите, техногенните екологични щети и катастрофи. За сравнение, през 2010 година в аналогичния рейтинг първо място заемаше глобален риск от порядъка на  срив на цените на активите, през 2011 г. - - бури и циклони, през 2012-2014 г. - неравенството на доходите, през 2015 г. – международните конфликти, през 2016 г. – принудителната миграция, през 2017 г. първо място заемаше писка от климатични катаклизми.

В топ 5 на глобалните рискове по степен на въздействие от 2020 г. с 10-годишна перспектива влизат неспособността за смекчаване на последствията от измененията на климата и адаптацията към тях, използването на оръжия за масово поразяване, същественото намаляване на биологичното разнообразие и разрушаването на екосистемите, катаклизмите на времето и дефицита на водни ресурси.

До 2015 г. в този рейтинг първо място заемаха икономическите рискове, такива като срив на цените на активите, данъчните кризи или системните финансови кризи. През 2015-2016 г. сред рисковете влизаше и липсата на реакция по отношение на измененията на климата, през 2017 – 2019 г. първо място в рейтинга заемаха рисковете, свързани с оръжията за масово поразяване.

Изследването е построено на базата на анкетиране на повече от 750 международни експерта и отговорни лица, които са били помолени да класифицират основните опасения по степен на вероятност и степен на въздействие.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща