Чрез публично-частно партньорство София влага милиони в столичната Топлофикация?

СОКАР: Ще бъдат топлофицирани кварталите Манастирски ливади, Симеоново и Бояна, а край асансьорния завод в Дружба ще правим гигафабрика

Енергетика / България
3E news
944
article picture alt description

Столична община започва процедура по продажба на „Топлофикация София“, научи 3eNews от свои източници, близки до Московска 33. Това ще бъде изцяло нова процедура, която ще се проведе на принципа на публично-частното партньорство и в нея са записани интересни клаузи.

За момента е ясно, че азербайджанската компания SOCAR е проявила интерес да придобие столичното парно, като смята и да разшири сериозно дейността му. Планирани са вложения от над 100 млн. евро като и Столична община е обещала да се включи. Първоначално ще се инвестира в развитието на нова топлофикационна мрежа в елитните квартали „Манастирски ливади“, „Бояна“ и „Симеоново“. За целта ще бъде изградена и нова отоплителна централа, в района на Симеоновския лифт. Столична община подкрепя инвестицията и вече е започнала процедурите за отчуждаване на имоти в района, близо до търговския център.

Гигафабриката

За инвестицията си SOCAR ще си партнира с една от най-големите ютилити компании отвъд океана – американската Constellation. Именно благодарение на нейния опит и възможности е предвидена и втората част от инвестицията – дружеството е влязло в преговори с известната в цял свят компания Tesla на бизнес магната Илън Мъск. Именно чрез тяхното сътрудничество се е родила идеята да бъде създадена нова гигафабрика за производство на електромобили.

Съвместната фабрика ще бъде вдигната в полето до Асансьорния завод в столичния кв. Дружба. Мястото е предпочетено заради доброто местоположение и отличните комуникативни връзки с останалата част на София и страната. Предвидено е заводът да се захранва с електроенергия от когенериращите инсталации на Топлофикация София, а след като заводът заработи столична община планира да изгради и редица зарядни станции, благодарение на придобитото ноу-хау.

Комплекс „Софийско море“

Планът за ПЧП на общинските съветници има и още една интересна клауза. В договорът за партньорство е предвидено и съдаването на комплекс от закрити и открити плувни басейни, който ще се отопляват от мощностите на Топлофикация. Съветници от СОС, пожелали анонимност, заявиха, че плановете предвиждат новият плувен комплекс на столицата да бъде изграден в района на ТЕЦ „София“. В участъка между ТЕЦ-а и Централна гара в момента има много пустеещи, земи, които според Столична община са добра позиция за изграждане на нови бизнес сгради и небостъргачи. Именно заради това там ще бъде идеално място за нов, отопляем плувен комплекс, захранван от „Топлофикация София“. В комплекса се предвижда да работят първоначално три басейна с топла вода и с олимпийски размери, като два от тях ще са закрити. До тях ще се изградят и няколко премиум клас хотели, а това ще се даде възможност и за създаване на инвестиции за СПА туризма, само на метри от центъра на София. Комплексът „Софийско море“ ще се превърне в притегателен център за столичани и заради настоящите ограничения за излизане от града вследствие на коронавируса.
 

Всичко това и морето от инвестиции звучи прекрасно за София и столичното парно. За съжаление това е възможно да се случи само на 1 април:))  Екипът на 3eNews си пожелава поне малка част от тези инвестиции наистина да се случат и услугите на Топлофикация София да станат още по-привлекателни за всички потребители.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща