Цените на храните са стабилни, инфлация не се очаква

Прогнозата е на председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов

Икономика / България
3E news
598
article picture alt description

Основните потребителски стоки запазват цените, на които се продават, по-скъпи са единствено картофите и варивата заради затруднената логистика. Плодовете, особено цитрусите, са по-скъпи. Зеленчуците са ту нагоре, ту надолу, дори миналата седмица наблюдавахме срив на цените при доматите, стигнахме до рекордно равнище на краставиците за този период от годината. При тази ситуация на пазара и при тази затруднена логистика тези вариации ще ги имаме. Това каза в интервю за БНР председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов.

Той очаква и срив на цените на зеленчуците в момента, в който се затопли времето, тъй като ще има много повече предлагане, отколкото е нужно, тъй като на пазара ще излезе и българската продукция от оранжериите.

В отговор на въпрос дали задаващите се празници около Великден и прогнозите за задълбочаване на кризата заради коронавируса няма да повлияе на цените на хранителните стоки, Иванов отговори: „Търговската система в България удържа и се държи брилянтно, има по-добри проявления, отколкото системите на редица развити европейски държави.“

Той подчерта, че „нито един търговец на едро, нито един преработвател не си е позволил лукса да спечели малко повече. „Не сме регистрирали спекула!", категорично заяви председателят на ДКСБТ.

По неговите думи, търговската система се държи стабилно, складовете са пълни, доставката на храна е обезпечена на 100% и не се налага пряка или косвена намеса от страна на държавата. „Самият факт, че супермаркетите ни нито за миг не се опразниха. На пазара имаме повече играчи от страна на предлагането, отколкото на търсенето“, посочи Иванов.

Наблюденията на ДКСБТ са, че нарушенията на закона са в пъти по-малко, отколкото преди кризата. „От тази гледна точка коронавирусът буквално възпита търговците. Имам предвид укриване на данъци, недокументирани продажби, транспортиране на стока без документи“, обясни Иванов.

Проблем с достъпа до пазарите и тържищата нямат големите оранжерийни производители на зеленчуци, докато при малките земеделски производители, които обработват до два-три декара, не е така, защото трябва да прибягнат до директна дистрибуция, тъй като големите търговци не предлагат транспорт за такива производители, каквато е практиката в нормална обстановка. Наблюденията на експертите на ДКСБТ показва, че въпреки затрудненията, въпреки лошото време и малки търговци успяват да докарат стоката си до големите тържища в страната.

„Никой да не се притеснява, че ще има недостиг на храна или че ще бъде безбожно скъпа“, категорично заяви Иванов. Той посочи, че за предстоящите Великденски празници ще има достатъчно яйца на пазара и на нормална цена.

"Наблюдаваме повече от 10 години една цена на агнешкото месо. Който избере да яде салати, краставици, домати и агнешко, ще плати толкова, колкото е платил и миналата година", обобщи председателят на ДКСБТ.

В заключение той каза, че навсякъде по пазарите и тържищата се извършва дезинфекция.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща